Twitter

Venäjällä kuluttajahintojen nousu nopeutui huomattavasti

Kuluttajahintojen vuosimuutos kohosi joulukuun lopussa 4,3 prosenttiin oltuaan alkusyksyllä 3,5 % ja vielä marraskuussakin selvästi alle 4 %. Hintojen nousuvauhti ylitti ennusteet, joista käytännössä kaikissa vuosi-inflaation ennakoitiin olevan joulukuun lopussa noin 4 %. Marraskuusta joulukuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,8 % eli tuntuvasti nopeammin kuin kahtena edellisenä vuonna.

Varsinkin elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, ja joulukuun lopussa niiden vuosimuutos oli 4,7 %. Alkoholi pois lukien elintarvikkeiden hintojen vuosimuutos oli joulukuussa yli 5 % ja pelkästään marraskuusta joulukuuhun lähes 2 %. Tämä johtui lähinnä hedelmistä, vihanneksista ja juureksista, joiden hinnat hyppäsivät keskimäärin liki 9 % joulukuussa, mikä oli harvinaisen paljon.

Muiden tavaroiden sekä palvelujen hintojen vuosimuutos oli joulukuun lopussa noin 4 %. Niiden hinnat nousivat joulukuussa edellisten kuukausien tapaan hyvin maltillisesti. Tämä viittaa siihen, että yleisen arvonlisäveron nousu kuluvan vuoden alussa 18:sta 20 prosenttiin vaikutti hyvin vähän hintojen nousuun ennen veronkorotuksen voimaantuloa. Tämän vuoden kahdella ensimmäisellä viikolla kuluttajahinnat nousivat Rosstatin mukaan 0,7 %, ja nousu oli nopeinta heinäkuun 2015 jälkeen. ALV:n nousu ei koske elintarvikkeita, joiden ALV pysyy 10 prosentissa.

Lähteet: Rosstat ja Suomen Pankki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?