Twitter

Gazprom haluaa Länsi-Euroopan yhtiöiden hakevan kaasunsa Turkista

Gazprom ei luovu suunnitelmistaan kiertää Ukraina venäläiskaasua Länsi-Euroopan maihin vietäessä, vaikka South  Stream -projektista päätettiinkin luopua, kirjoittaa Kommersant-lehti. Monopoli suunnittelee Länsi-Turkkiin kaasuhubia. Sen on kuitenkin suostuteltava  eurooppalaisyhtiöt, jotka nyt saavat kaasua Ukrainan kautta, rakentamaan omin voimin kaasuputket Länsi-Eurooppaan ja tuomaan kaasunsa vuodesta 2020 alkaen Turkista. Onnistuessaan Gazpromin  tiukka strategia toteuttaa ne tehtävät, jotka South Streamin avulla oli määrä saavuttaa. Neuvottelujen epäonnistuessa Gazprom voi menettää neljänneksen Euroopan-toimituksistaan.

South Streamista luopuminen ja kapasiteetiltaan samansuuruisen (63 miljardia kuutiota vuodessa) rakentaminen Turkkiin ei merkitse, että Gazprom olisi perääntynyt ajatuksestaan toimittaa kaasua Euroopan maihin Ukrainan kiertäen vuoden 2020 jälkeen, jolloin voimassa oleva sopimus päättyy. Kommersant-lehden lähteiden mukaan uusi putki voidaan rakentaa Mustanmeren pohjaan lyhintä reittiä, suunnilleen yhdensuuntaisesti Blue Stream -putken kanssa, ja Länsi-Turkkiin Kreikan rajalle saakka, mihin rakennetaan kaasun luovutuspiste. Samalla Gazprom aikoo neuvotella Ukrainan kautta kaasua saavien eurooppalaisyhtiöiden kanssa pitkän aikavälin sopimusten kaasuluovutuspisteiden korvaamisesta uudella Turkin hubilla. Kaasuputket kaasun edelleen siirtämiseen yhtiöt saisivat kuitenkin rakentaa itse.

Suunnitelma muuttaisi täysin kaasuvirtojen reitit Länsi- ja Etelä-Euroopassa ja nostaisi merkittävästi Turkin geopoliittista painoarvoa. Kommersantin lähteet viittaavat merkittävään riskiin. – Eurooppalaisyhtiöt voivat hyvinkin vaatia kaasunluovutuspisteiden siirtämistä Turkin ja Kreikan välisen rajan sijaan Ukrainan ja Venäjän rajalle käyttääkseen Ukrainan kaasuputkiverkostoa, sanoo lähde. Epäselväksi jää myös, miten Gazpromin tuotannon muut kuin kreikkalaiset, turkkilaiset ja bulgarialaiset kuluttajat saavat kaasua uudesta hubista.

Tällä hetkellä Ukrainan kautta saa eniten kaasua Italia (noin 25 miljardia kuutiota vuodessa). Sen kaasuhuolto voitaisiin ratkaista rakentamalla melko lyhyt laajennus TAP-kaasuputkeen. Unkarin, Itävallan ja Slovakian kaasutoimitukset taas vaatisivat uuden, vuotuiselta kapasiteetiltaan noin 20 miljardin kuution laajuisen järjestelmän rakentamista. Toinen vaihtoehto on North Streamin laajentaminen. Itävalta ja Slovakia käyttävät jo tosiasiassa North Streamin kaasua, joka tulee Tshekin kautta Opal-putkea pitkin.

Jos Gazprom ei ehdi rakentaa suunniteltua kapasiteettia ennen vuotta 2020 tai neuvottelut läntisten yhteistyökumppanien kanssa epäonnistuvat, on sovittava Ukrainan kanssa transit-sopimuksen jatkamisesta tai rikottava sopimuksiaan Länsi-Euroopan asiakkaiden kanssa, toteaa Kommersant.

Salasana hukassa?