Twitter

Ministeri: Venäjä voi luopua South Stream -projektista

– Jos Euroopan maat entiseen tapaan jarruttavat South Stream -kaasuputkiprojektia, Venäjä voi luopua siitä kokonaan. Kaasuputki on tarpeen etupäässä Euroopalle itselleen, jotta Ukrainan kautta tuotavaan kaasuun liittyvät riskit olisivat pienemmät, sanoo Venäjän talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev. Asiantuntijat yhtyvät ministerin näkemykseen: Venäjä pitää nyt ensisijaisena idän suuntaa eli Kiinaa, ja kriisin oloissa South Streamista on todella järkevää luopua, sillä se on varainfrastruktuuri, kirjoittaa Gazeta.

– Venäjä rakentaa South Stream -putken ainoastaan, jos Euroopassa syntyy kysyntää Ukrainan kautta tuotavan kaasun kuljetusriskien alentamisesta, sanoi talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev keskiviikkona. – Muussa tapauksessa toimituskatkoriskin joutuu ottamaan harteilleen se taho, joka kieltäytyy tästä mahdollisuudesta.

Vuosikapasiteetiltaan 63 miljardin kaasukuution South Stream -kaasuputki on määrä rakentaa Anapasta Mustanmeren pohjaa pitkin Bulgarian Varnaan ja sieltä Itävallan Baumgartenin kaasuhubiin. Projektista 50 % kuuluu Gazpromille, 20 % italialaiselle Enille, 15 % ranskalaiselle ADF:lle ja 15 % saksalaiselle Wintershallille. Projektin kustannusarvio on kohonnut Gazpromin lokakuisten arvioiden mukaan 23,5 miljardiin euroon.

Salasana hukassa?