Twitter

Rosneft hakee tukea valtiolta mutta pärjää 90 dollarin barrelihinnalla

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak kertoo Rosneft-öljy-yhtiön jättäneen hallitukselle virallisen hakemuksen lainatuen saamiseksi Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta, uutisoi ITAR-TASS. Ministeri ei paljastanut haettua summaa. Aiemmin Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov on maininnut Rosneftin ja NOVATEKin voivan saada Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta jo kuluvana vuonna 80-150 miljardia ruplaa.

Rosneftin presidentti Igor Setshin sanoo ITAR-TASSille maanantaina antamassaan haastattelussa, ettei öljyn maailmanmarkkinahinta putoa alle 90 dollariin barrelilta ja että se on hintataso, joka ei vie yhtiön budjettia ongelmiin. – 90 dollariakin on hyvä hinta. Sen vallitessa voi toimia. Rosneftin budjetti ei kärsi. Se perustuu hintaan, joka ei ylitä tuota rajaa, totesi Setshin.

Setshin mainitsi myös, että kuluvan vuoden öljyntuotanto saattaa supistua. – Öljyntuotannon hienoinen supistuminen on mahdollista, se kompensoidaan kaasuntuotannolla. Supistuminen liittyy neuvotteluihin urakoitsijoiden kanssa. Emme ole lähteneet korottamaan palvelujen hintoja vaan olemme päättäneet supistaa tuotantoa ja toimia tehokkaammin. Ensi vuonna kompensoimme tilanteen, lisäsi Setshin.

Aiemmin Venäjän valtiovarainministeriön pitkän aikavälin strategisen suunnittelun osaston johtaja Maksim Oreshkin arvioi, että Urals-öljyn hinnan lasku 110 dollarista barrelilta 93 dollariin toisen vuosineljänneksen alun jälkeen merkitsee viennin supistumista 55 miljardilla dollarilla, muistuttaa RBC. Ukraina-pakotteiden ja öljyn hinnan laskun tuottama kokonaisvahinko Venäjän kauppataseelle on arviolta 4 prosenttiyksikköä BKT:sta.

Salasana hukassa?