Twitter

Proton-M vei tietoliikennesatelliitin radalleen

Proton-M-kantoraketin Briz-M-yksikön ohjelma vei sunnuntain vastaisena yönä onnistuneesti Lutsh-viestintäsatelliitin radalleen. Lutsh erosi Briz-M:sta yli 35 000 kilometrin korkeudessa ja asettui radalleen, uutisoi Interfax. Kantoraketti laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista 0:23 Moskovan aikaa sunnuntaina. Viestintäsatelliitin valmistaja on akateemikko M.F Reshetnevin mukaan nimetty Informatsionnyje sputnikovyje sistemy -yhtiö.

Kyseessä on ensimmäinen Proton M -kantoraketin laukaisu toukokuun 16. päivä 2014 tapahtuneen epäonnistuneen laukaisun jälkeen. Tuolloin viestintäsatelliitti Ekspress-AM4 ei päässyt kiertoradalleen Briz-M-yksikön jäätyä irtoamatta kantoraketin kolmannesta vaiheesta. Myös viime vuoden heinäkuussa useampia Glonass-navigointijärjestelmän satelliitteja menetettiin Proton-kantoraketin epäonnistuneen laukaisun johdosta.

Salasana hukassa?