Twitter

Pääsyyttäjänviraston kanne: Bashneft takaisin valtiolle

Venäjän pääsyyttäjänvirasto on jättänyt Moskovan välimiesoikeuteen kanteen Bashneft-öljy-yhtiön osakkeiden palauttamiseksi takaisin valtiolle, uutisoi RBC.  Pääsyyttäjänvirasto on tarkastuksessaan havainnut ”olennaisia rikkomuksia Bashkortostanin energia-alan yritysten yksityistämismenettelyssä”. Valtiollisen omaisuuden yksityistämismenettelyä rikottiin ”Venäjän Federaation tahto ohittaen”, todetaan viraston virallisen edustajan Marina Gridnevan lausunnossa.

Kanteessaan pääsyyttäjänvirasto pyysi välimiesoikeutta jäädyttämään Bashneftin osakkeet. Oikeus teki päätösen Bashneftin AFK Sistemalle ja ZAO Sistema-Investille kuuluvien osakkeiden jäädyttämisestä.

Torstaina Moskovan kaupunginoikeus jatkoi AFK Sisteman johtaja Vladimir Jevtushenkovin kotiarestia marraskuun 16. päivään saakka. Oikeuden istunnossa tutkintaviranomaiset pyysivät liittämään aineistoon uuden, 19. syyskuuta päivätyn lausunnon Jevtushenkovin haastamisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen rikoslain kohtien 33/3 ja 174/4 nojalla. Ensinmainittu kohta koskee osallisuutta rikokseen toiminnan organisoijana. Tutkintaviranomaiset pitävät siis Jevtushenkovia Bashneftin myynnin välittömänä järjestäjänä.

Moskovan Basmannyin kaupunginosaoikeus jäädytti heinäkuussa 84,4% Bashneftin äänivaltaisista osakkeista, jotka kuuluvat AFK Sistemalle. Jäädytys liittyi liikemies Levon Airapetjanin juttuun. Airapetjanin katsotaan toimineen välittäjänä Bashneftin myynnissä AFK Sistemalle vuonna 2008 ja siten auttaneen Bashneftin ex-johtaja Ural Rahimovia myymään aluehallinnolta anastettua omaisuutta. Moskovan kaupunginoikeus katsoi osakkeiden jäädytyksen oikeudenmukaiseksi, vaikka AFK Sistemaa vastaan ei ole käynnistetty oikeustoimia.

Rahimovia syytetään huhtikuussa käynnistetyssä oikeusjutussa Bashneftin omaisuuden anastamisesta 209 miljardin ruplan arvosta. Jevtushenkov, joka on vedetty mukaan tähän juttuun, katsoo AFK Sisteman joutuneen valtausyrityksen kohteeksi. Jevtushenkovia uhkaa enintään seitsemän vuoden vankeustuomio, muistuttaa RBC.

Salasana hukassa?