Twitter

Runet-vaikuttaja: ”Venäjälle syntyy kunnon kiinalaisnetti”

German Klimenko, yksi Venäjän tietoverkon luojista ja LiveInternet- ja Media Metrics -laskuripalvelujen haltija, katsoo Gazeta-lehdelle antamassaan haastattelussa Venäjän internet-rajoitusten alkaneen Edward Snowdenin paljastuksista.

– Sanoin heti silloin, että kun Putinille selviää, kuinka paljon ihmisestä saa tietoa internetin kautta, joudumme heti ”esiripun taa”. Ymmärrän, mitä valtiovalta haluaa. Google vastasi viime vuonna 30 000 yhdysvaltalaisten oikeusviranomaisten tiedusteluun, ei yhdenkään meikäläisen, sanoo Klimenko. Kiinalainen malli, jossa esim. Googlen on toimittava Kiinan lainsäädännön mukaan ja vastattava maan viranomaisten tiedustelupyyntöihin, mikäli se haluaa toimia maassa, on Klimenkon mielestä Venäjällä totta jo kahden kolmen vuoden sisällä.

– Niin naurettavaa kuin se onkin, ”kiinalainen malli” on ainoa, joka maailmassa tulee leviämään. Euroopassa on jo pitkään ollut puhetta erityisestä valtion internetistä, mutta kaikkien puolustaessa vapautta sitä ei vain ole kovin säädyllistä sanoa ääneen. Keskiajalla Euroopassa oli vallalla eristäytymisprosessi, nyt se tulee tapahtumaan internetissä. Kiinalaisvaihtoehto on käytännössä väistämätön. On syntynyt valtavasti rahaa vaativa virtuaaliavaruus. Valtiot ovat tiedostaneet, ettei se käytännössä ole niiden valvonnassa, ja yrittävät palauttaa kontrollin, arvioi Klimenko.

– Ulkomaisen internetin sulkeminen ei olisi hetkellistä peräpukamaa kummempi vaiva. Otetaan ja suljetaan kaikki .com-domainit. 90% käyttäjistä ei edes huomaa tätä, he elävät .ru-vyöhykkeellä. Hankalampaa on tehdä kiinalaistyyppinen palomuuri. Se vaatii eräiden arvioiden mukaan 300-500 miljoonaa dollaria, sanoo Klimenko.

Salasana hukassa?