Twitter

Suomi avaa lisää viisumikeskuksia Venäjällä

Suomi laajentaa viisumipalveluiden saatavuutta Venäjällä. Nykyisten toimipisteiden lisäksi viisumihakemuksia aletaan ottaa vastaan uusissa yhteisviisumikeskuksissa seuraavalla aikataululla:

Moskovan suurlähetystön alaiset keskukset

  • 15.9. Ufa
  • 17.9. Irkutsk
  • 24.10. Kaliningrad

Pietarin pääkonsulaatin alaiset keskukset

  • 26.9.  Viipuri
  • 29.9.  Velikij Novgorod
  • 9.10.  Vologda
  • 17.10. Pihkova

Kaikki yllä mainitut viisumikeskukset ovat yhteisviisumikeskuksia, joissa vastaanotetaan Suomen hakemusten lisäksi eräiden muiden Schengen-maiden viisumihakemuksia.  Suomi on toiminut yhteisviisumikeskuksissa vuodesta 2011 ja tällä hetkellä verkosto kattaa 11 yhteisviisumikeskusta. Kokemukset yhteisviisumikeskuksista ovat hyvät.

Yhteistyökumppanina on VFS Global, joka hoitaa Suomen viisumikeskuksia myös muualla Venäjällä ja Ukrainassa. Yhteisviisumikeskuksista hakemukset toimitetaan toimialueen mukaan Suomen edustustoon Moskovaan tai Pietariin käsiteltäviksi. Viisumihakemusten tutkinta, mahdolliset hakijan haastattelut ja viisumipäätökset tehdään edelleenkin edustustoissa.

Yhteisviisumikeskuksissa hakijoita odottavat lyhyet jonotusajat sekä viihtyisät asiointitilat. Keskuksessa hakija voi mm. maksaa viisumimaksunsa suoraan viisumikeskuksen kassalle tai ottaa passikuvan viisumihakemusta varten viisumikeskuksessa. Valmiin passin voi lisäpalveluna tilata kuriiripalvelun kautta suoraan kotiovelle. Hakemusvaatimukset sekä viisumikeskuksen perimä palvelumaksu ovat samat kuin Moskovassa ja Pietarissa.

Ainoa ero Moskovaan ja Pietariin verrattuna on hakemusten käsittelyaika. Hakemusten kuljettamiseen vaadittavan ajan vuoksi käsittelyaika on hieman pitempi kuin Moskovassa ja Pietarissa jätetyillä hakemuksilla eikä pikaviisumihakemuksia täten oteta vastaan yhteisviisumikeskuksissa.

Moskovan suurlähetystön tai Pietarin pääkonsulaatin toimialueella asuva hakija voi edelleen matkustaa Moskovaan tai Pietariin viisumihakemuksen jättöä varten, tai hakemus voidaan jättää toimialueella lähimpänä sijaitsevaan viisumikeskukseen.

Viisumihakemusten vastaanoton ulkoistaminen perustuu EU:n viisumisäännöstöön sekä Suomen ulkomaalaislakiin.

Lähde: Suomen pääkonsulaatti, Pietari

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?