Twitter

Rupla on heikentynyt viime päivinä voimakkaasti

Torstaina 18.9. euron ruplakurssi oli keskuspankin noteerauksen mukaan 49,7 ruplaa ja dollarin ruplakurssi 38,4 ruplaa. Keskuspankin laskema ruplasta ja dollarista muodostettu valuuttakori oli historiansa alimmassa arvossa. Keskuspankki ei ole kuitenkaan tukenut ruplaa markkinoilla, sillä korikurssi ei vielä ole saavuttanut vaihtelualueen rajaa, jossa interventiot valuuttakurssipolitiikan sääntöjen mukaan aloitetaan.

Ruplan heikkenemiseen vaikuttaa osaltaan Venäjän talouskehitystä kohtaan tunnetun epävarmuuden kasvu, jonka EU:n ja Yhdysvaltojen uudet talouspakotteet ovat aiheuttaneet. Lisäksi Venäjän talouden kannalta tärkeän raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on kesästä lähtien ollut laskussa. Venäläinen Urals-vientilaatu halpeni alle sataan dollariin tynnyriltä elokuun lopulla, ja viime päivinä hinta on ollut 95 dollarin tienoilla. Rupla on heikentynyt erityisesti dollariin nähden, sillä ruplaa kuten muitakin kehittyvien maiden valuuttoja ovat painaneet odotukset Yhdysvaltojen kiristyvästä rahapolitiikasta.

Venäjän rahoitusmarkkinoilla on ollut jo jonkin aikaa pulaa valuutasta. Keskuspankki ilmoitti 16.9. aloittavansa nk. valuuttaswap-kaupat lyhytaikaista valuuttalikviditeettiä lisätäkseen. Järjestelyssä keskuspankki myy liikepankeille dollareita kiinteällä korolla ja ostaa ne takaisin seuraavana päivänä. Toisin päin tehtävät valuuttaswap-kaupat, joissa keskuspankki myy ruplia dollareita vastaan, ovat yksi keskuspankin standardi-instrumenteista.

Keskuspankki piti ohjauskoron ennallaan kokouksessaan 12.9. Seuraavan kerran korkoja käsitellään lokakuun lopussa pidettävässä kokouksessa.

Lähde: Suomen Pankki / BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?