Twitter

Venäjän keskuspankki ja talousministeriö erimielisiä rahapolitiikasta

Talousministeriön keskuspankkiin kohdistama kritiikki voimistui sen jälkeen, kun keskuspankki heinäkuussa korotti ohjauskorkoa puolella prosenttiyksiköllä 8 prosenttiin. Tyytymättömyyttä herätti myös se, että pankki nosti korkoa keskustelematta ensin asiasta hallituksen kanssa. Keskuspankki perusteli koron nostoa inflaatioriskin kasvulla, joka johtui mm. kiristyneestä kansainvälisestä tilanteesta ja hallituksen ensi vuodelle suunnittelemista veronkorotuksista.

Keskuspankin ensimmäinen varapääjohtaja Ksenia Judajeva totesi, että hallituksen tulisi verotusta koskevia päätöksiä tehdessään ottaa huomioon niiden vaikutukset inflaatioon. Jos inflaatio päätösten vuoksi kiihtyy, on keskuspankin Judajevan mukaan reagoitava tilanteeseen rahapolitiikkaa kiristämällä, vaikka se olisikin kielteistä talouden kasvun kannalta.

Talousministeriön näkemyksen mukaan kevyempi rahapolitiikka auttaisi elvyttämään taloutta. Talousministeri Aleksei Uljukajev ehdotti presidentti Vladimir Putinille, että inflaatiotavoitteesta päättäisivät jatkossa talousministeriö, finanssiministeriö ja Venäjän keskuspankki yhdessä, kun tähän asti keskuspankki on asettanut inflaatiotavoitteen. Presidentti Putin hyväksyi Uljukajevin ehdotuksen elokuun lopussa. Jo tähänkin asti talousministeriö ja finanssiministeriö ovat tulleet kuulluiksi keskuspankin päätöksiä valmisteltaessa, sillä molemmilla on neuvoa antava edustus pankin johtokunnassa.

Nähtäväksi jää, vaikuttaako uusi menettely keskuspankin rahapolitiikkaan. Keskuspankki haluaa keskipitkän aikavälin inflaatiotavoitteen olevan 4 %, josta sallitaan 1,5 prosentin poikkeamat ylös- ja alaspäin. Talousministeriö taas haluaa, että inflaatiotavoitetta voidaan muuttaa talouden kulloisenkin tilanteen mukaan.

Lähde: Suomen Pankki / BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?