Twitter

BOFIT: Elintarvikkeiden hinnat nousussa Venäjällä

​Kuluttajahintainflaatio oli elokuussa 7,6 % eli hienoisesti nopeampaa kuin heinäkuussa. Kaikkein eniten kallistuivat elintarvikkeet, joiden hinnat nousivat 10,3 % vuodentakaisesta. Muut tuotteet kuin elintarvikkeet kallistuivat vuoden aikana 5,5 % ja palvelut 6,7 %.

Elintarvikkeiden hintojen nousua hillitsi vihannesten ja hedelmien kausiluonteinen halpeneminen. Lähes kaikkien muiden elintarvikkeiden hinnat sen sijaan nousivat, joidenkin erittäin nopeasti. Eniten kallistuivat elokuun aikana liha ja kala. Lihan hinta nousi 2,5 %, ja kalan 1,4 %. Näiden tuotteiden hinnat ovat nousseet nopeasti jo muutamia kuukausia. Lihan kallistumiseen on yhtenä syynä Venäjän kuluvan vuoden tammikuussa voimaan saattama sianlihan tuontikielto EU-maista. Tarjonnan supistuminen Venäjän markkinoilla on nostanut paitsi sianlihan myös korvaavien tuotteiden, esim. kananlihan, hintaa. Myös maito ja maitotuotteet kallistuivat elokuussa nopeasti.

Elokuussa voimaan astunut elintarvikkeiden tuontikielto ei ole vielä aiheuttanut pulaa ko. tuotteista lukuun ottamatta jalostamatonta kalaa, ja kiellon suora vaikutus hintojen nousuun on ollut vähäinen. Epäsuorasti tuontikielto on kuitenkin voinut kiihdyttää inflaatiota sen vuoksi, että kotimaiset tuottajat, kauppa ja kiellon ulkopuolella olevat ulkomaiset tavarantoimittajat ovat nostaneet hintojaan. Jatkossa tuontikiellon odotetaan kiihdyttävän inflaatiota enemmän. Syyskuun ensimmäisellä viikolla inflaatio oli jo selvästi nopeampaa kuin elokuussa.

Viranomaiset tarkastavat säännöllisesti vähittäiskaupan hintoja, jotta niitä ei nostettaisi perusteettomasti. Kilpailuvirasto on avannut väestölle kuuman linjan, jonne voi ilmoittaa elintarvikkeiden kallistumisesta. Virasto tutkii parhaillaan kalan ja siipikarjanlihan hintojen voimakasta nousua.

Lähde: Suomen Pankki / BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?