Twitter

Suomen Venäjän-kauppa supistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla

Suomesta Venäjälle suuntautuvan tavaraviennin arvo oli 2,3 mrd. euroa eli 12 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Vienti supistui huomattavasti alkuvuonna ruplan heikennyttyä voimakkaasti viime vuonna, mutta kehitys on tasaantunut kevään mittaan.

Venäjä oli edelleen Suomen kolmanneksi suurin vientimarkkina, mutta sen osuus Suomen koko tavaraviennistä supistui 8 prosenttiin.

Talouskehityksen epävarmuuden lisääntyminen ja rahoitustilanteen kiristyminen ovat vähentäneet erityisesti investointi- ja kestokulutustavaroiden kysyntää Venäjällä. Tämä on heijastunut myös Suomen Venäjän-vientiin: suurimmista vientituoteryhmistä tammi-kesäkuussa supistui voimakkaimmin metallien ja koneiden viennin arvo. Sitä vastoin sähkölaitteiden viennin arvo kasvoi viidenneksellä ja elintarvikkeiden vienti runsaalla prosentilla vuotta aiemmasta.

Viennin lisäksi Venäjän heikentynyt talouskehitys on vähentänyt myös Suomesta Venäjälle suuntautuvia maantietransitokuljetuksia. Ne supistuivat tammi-kesäkuussa viidenneksellä vuotta aiemmasta. Eniten vähenivät koneiden ja laitteiden sekä autojen transitokuljetukset.

Suomeen Venäjältä tulleen tavaratuonnin arvo supistui tammi-kesäkuussa 10 % vuotta aiemmasta ja oli vajaat 4,7 mrd. euroa. Taustalla oli pääosin mineraalipolttoaineiden (lähinnä öljyn) tuonnin arvon supistuminen. Venäjä oli kuitenkin yhä Suomen selvästi suurin tuontimarkkina 16 prosentin osuudellaan.

Venäläisten kotitalouksien heikentynyt tulokehitys ja ruplan heikentyminen ovat vähentäneet myös venäläisten matkailua. Suomalaisiin majoitusliikkeisiin saapuneiden venäläismatkailijoiden määrä supistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla 13 % vuotta aiemmasta.

Lähde: Suomen Pankki / BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?