Twitter

Pietarin pääkonsulaatti: Katsaus tuontikiellon vaikutuksista elintarvikkeiden hintoihin

Venäjä asetti torstaina 7.8. tuontikiellon Euroopan unionin, Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Norjan elintarvikkeille – ja tämän vaikutuksia pietarilaiset viestimet ovat seuranneet tarkkaan. Mediassa kiinnitetään huomiota erityisen paljon kahteen asiaan: miten tuontikielto vaikuttaa elintarvikkeiden hintaan ja saatavuuteen.

Syy kiinnostuksen kohteisiin on ilmeinen. Pietarilaiset asiakkaat ovat tottuneet noukkimaan ostoskoreihinsa paljon tuontituotteita. Uutissivusto Fontanka.ru kertoi ”Isänmaa määräsi ruokavalion” –otsikoidussa uutisessa heti tuontikellon alettua lukuja. Luoteis-Venäjän tulliosaston 2013 tilastojen mukaan sianlihasta tuontitavaraa on 50, linnunlihasta 10 ja naudanlihasta 65 prosenttia. Kansallisen maidontuottajienliiton tilastojen mukaan maitotuotteista tuontitavaraa Pietarin markkinoilla on 15 prosenttia ja voista 30 prosenttia. Kaikesta tuodusta maidosta, kermasta, kefiiristä ja jugurtista suomalaisia tuotteita on 42 prosenttia.

Tuontikielto on jo vaikuttanut elintarvikkeiden hintoihin, mutta huomionarvoista on se, että hinnat olivat nousseet jo ennen tuontikieltoa. Tammi-kesäkuun aikana hinnat nousivat yhdeksän prosenttia, nopeinta nousu oli touko-kesäkuussa, kertoi Pietarin talouspolitiikan ja strategisen suunnittelun komitea ja yrittäjyyden ja kuluttajamarkkinoiden kehittämiskomitea. Ruoka kallistui nopeammin kuin muut tuotteet, ja eniten ovat kallistuneet halvat elintarvikkeet kuten kaali (34 prosenttia), kurkku (18 prosenttia) ja peruna (14 prosenttia). Liha kallistui 25 prosenttia. Alkuvuoden hintojen nousu selittyy osittain ruplan heikolla kurssilla ja Venäjän sianlihalle jo aiemmin asettamalla tuontikiellolle.

Tuontikielto on nostanut hintoja entisestään. Fontanka seuraa kauppaketjujen O´Kei, Prisma ja Lend hintoja. Viikon 34 aikana lihan kilohinta nousi noin 30–40 ruplalla, joissain tapauksissa jopa 100 ruplalla. Tuontikielto on vaikuttanut elintarviketarjontaan, mutta varsinaista pulaa elintarvikkeista Pietarissa ei ole.

Lisäksi yrittäjyyden ja kuluttajamarkkinoiden kehittämiskomitea kertoi 2. syyskuuta, että kaupunginhallinto on saanut monilta yrityksiltä hakemuksia halukkuudesta toimittaa ruokatuotteita Pietariin. Yhteensä hakemuksia on tullut yli kahdeltakymmeneltä Venäjän eri alueelta, kuten esimerkiksi Novgorodin, Kurganin, Murmanskin, Burjatijan ja Tambovin alueilta. Komitean mukaan ruoantuottajat ovat valmiita tuomaan niin lihaa, siipikarjaa, munia, kala- ja maitotuotteita, leipomotuotteita sekä vihanneksia ja hedelmiä.

Kaupungin päättäjät ja viranomaiset ovat koettaneet vakuuttaa, ettei hintojen yletöntä nousua sallita. Kaupunginhallintoon on avattu erityinen kuuma linja, jonne kaupunkilaiset voivat valittaa hintojaan perusteettomasti nostaneista kaupoista. Pietarin lakiasäätävän kokouksen puheenjohtaja Vjatšeslav Makarov antoi myös laillisuuskomitealle kehotuksen valmistella aloitteen elintarvikkeiden hinnan säätelemisestä. Makarovin mukaan tehokkain tapa säädellä hintoja on juuri lakiesitysten kautta, sillä markkinoiden suurimmat toimijat eivät muuten ole valmiita tekemään myönnytyksiä. Esimerkkinä tällaisesta säätelystä on esimerkiksi vuoden 2007 ”leipäsopimus”, jolla kolmen keskeisimmän leipätuotteen hinnat jäädytettiin.

Lisäksi Pietarin virkaa tekevä kuvernööri Georgi Poltavtšenko on ehdottanut, että helpotusta elintarviketarjontaan saataisiin paikallisista pienviljelijöistä. Hänen mukaansa Pietarin läheisyydessä on jopa 2,5 miljoonaa pienviljelyä harrastavaa henkilöä, joiden pitää vain järjestää viljelmillään asiankuuluvat olosuhteet, jotta tuotteita voisi myydä Pietarissa. Käytännössä kuvernöörin ehdotus voisi tarkoittaa puolivirallisen vihannesmyynnin paluuta metroasemille, päätteli talouslehti Delovoi Peterburg.

Kaikkiaan venäläisten suhtautuminen tuontikieltoon on kahtalainen: enemmistö tukee tuontikieltoa ja samaan aikaan uskoo sen nostavan elintarvikkeiden hintoja. Vtsiomin kyselytutkimuksessa 84 prosenttia tuki elintarvikkeiden tuontikieltoa ja he uskoivat tuontikiellon toimivan Venäjän hyväksi. Samaan aikaan 63 prosenttia uskoo tuontikiellon johtavan elintarvikkeiden hintojen nousuun.

Lähde: Pietarin pääkonsulaatti, Luoteis-Venäjän uutiskirje

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?