Twitter

Kiistelty rekkasaattue palasi Venäjälle

Venäjän ulkoministeriö pitää valheellisena NATOn pääsihteeri Anders Fogh Rasmussenin lausuntoa, jonka mukaan venäläinen humanitaarisen avun saattue olisi siirtynyt Ukrainaan ilman Ukrainan lupaa ja Kansainvälisen Punaisen Ristin osallisuutta, uutisoi RIA Novosti. Asiaa koskeva lausunto julkaistiin lauantai-iltapäivänä venäläisrekkojen poistuttua Ukrainan alueelta.

”Lupa Kiovasta saatiin Ukrainan ulkoministeriön 12.8. antamalla nootilla, ja ukrainalaiset tulli- ja rajavirkailijat olivat työskennelleet Donetskin rajanylityspisteessä jo viikon ajan. Mitä tulee Kansainväliseen Punaiseen Ristiin, kehotamme NATO-jäseniä kääntymään sen päämajan puoleen, mikäli heitä kiinnostaa totuus järjestön ’mukanaolosta’ tai ’poissaolosta’ Venäjän humanitaarisen saattueen ympärillä vallinneessa tilanteessa”, toteaa Venäjän ulkoministeriö. Rekkasaattue saapui rajalle 14.8., mutta sen tullaus aloitettiin vasta 21.8. Perjantaina saattue ylitti Ukrainan rajan ja saapui Luhanskiin. Ukrainan ulkoministeriö piti tätä kansainvälisten säädösten rikkomuksena ja kehotti ulkomaisia yhteistyökumppaneitaan tuomitsemaan Venäjän.

Lauantaina saattue palasi Luhanskista Rostovin alueen Donetskiin itsenäiseksi julistautuneen Luhanskin kansantasavallan taistelijoiden suojaamana. Lauantai-iltapäivänä Venäjän ulkoministeriö vahvisti tiedon kaikkien saattueen ajoneuvojen paluusta Venäjälle, toteaa Lenta-verkkolehti, joka uutisessaan mainitsee saattueen menneen Ukrainaan ilman maan lupaa ja referoi tapahtuman osakseen saamaa kansainvälistä kritiikkiä.

Salasana hukassa?