Twitter

Kommersant: Prohorov myisi mediayhtiö RBK:n

Mihail Prohorovin ONEKSIM on halukas myymään mediaholdingyhtiö RBK:n (RBC, Russian Business Consulting), kirjoittaa Kommersant. ONEKSIM tavoittelee osakepaketista 250 miljoonaa dollaria, missä on mukana yhtiön 227 miljoonan dollarin velat. Tarjousta on pohdittu valtaosassa suurimmista mediayhtiöistä, mutta sopimusta ei ole tekeillä kenenkään kanssa. ONEKSIMin pääjohtaja Dmitri Razumov kiistää RBK:n myyntiaikeet.

RBK (RBC):lla on hallussaan useita verkkoresursseja, taloussanomalehti, aikakauslehti, Snob-tv-kanava ja verkkohosting-toimintaa. RBK:n myyntiaikeista kertoivat Kommersantille kolmen suuren mediayhtiön edustajat sekä kaksi Prohorovin liikekumppania. Lähteiden mukaan neuvottelut ovat alkaneet jo helmikuussa ja niitä on käyty käytännössä kaikkien merkittävimpien mediayhtiöiden kanssa. Kaupasta on keskusteltu mm. SMP-pankin omistaja Arkadi Rotenbergin, Novolipetskin metallurgiakombinaatin omistaja Vladimir Lisinin ja Gazprom Median kanssa, mutta nämä tahot eivät ole kiinnostuneet.

Mihail Prohorovin sanotaan pyrkivän ulos projektista poliittisen uransa päättymisen johdosta. Prohorov luovutti joulukuussa Grazhdanskaja platforma -puolueen johtajuuden sisarelleen Irinalle, joka vuorostaan luopui tehtävästä heinäkuussa. Toisten lähteiden mukaan Prohorov haluaa eroon RBK:sta taloudellisista syistä, eli ei tahdo panna jatkuvaa rahoitusta vaativaan yhtiöön omia varojaan vaan etsi muuta sijoittajaa aikoen silti säilyttää jonkun osuuden yhtiössä hallussaan.

Prohorovin tuttava arvelee tämän haluavan saada RBK:sta ainakin omansa pois. ONEKSIM käynnisti neuvottelut RBK:n ostosta 2009 mainosmarkkinoiden heikon tilanteen vietyä yhtiön ongelmiin. Kauppa perustajien kanssa tehtiin kesäkuussa 2010, jolloin 51,1% osakepaketti arvioitiin 80 miljoonan dollarin arvoiseksi. 30.7.2014 ONEKSIMin hallussa oli 63,39% RBK:n osakkeista kyproslaisten Pragla Ltd:n ja Renaissance Securities (Cyprus) Ltd:n kautta.

RBK:n koko johto on käytännössä vaihdettu vuoden 2010 jälkeen. Marraskuussa 2012 yhtiön presidentiksi nimitettiin Sanoma Independent Median perustaja Derk Sauer ja varapresidentiksi saman kustannustalon ex-pääjohtaja Jelena Maksimova. Kuluvan vuoden tammikuussa RBK:n pääjohtajaksi nimitettiin yhtyneiden Afishi- ja Rambler -yhtiöiden entinen johtaja Nikolai Molibog ja päätoimittajaksi Venäjän Forbesista tullut Jelizaveta Osetinskaja. Eräistä omistuksista on luovuttu.

Sisältö on parantunut henkilövaihdosten myötä, mutta tulot eivät vastaa kuluja, toteaa eräs yhtiön huippujohdon aiempi jäsen. Yhtiön arvo supistui pelkästään viime vuoden aikana 48,3%. Yhtiöllä on kaikkiaan noin 249 miljoonan dollarin velat, näistä 227,1 miljoonaa dollaria hollantilaiselle E.M.I.S. Finance B.V.:lle, jolle ONEKSIM siirsi yhtiön velvoitteet kaupan yhteydessä. Esim. Gazprom Media olisi Kommersantin lähteiden mukaan valmis maksamaan RBK:sta vain 150 miljoonaa dollaria, mikä merkitsisi velkataakan jäämistä ONEKSIMin harteille.

Salasana hukassa?