Twitter

Kommersant: Ukrainan kriisi ylsi huipputasolle

”Ukrainan kriisi ylsi huipputasolle”, otsikoi Kommersant-lehti uutisensa Venäjän ja Ukrainan presidenttien tulevasta Minskin tapaamisesta. Kremlin eilisen lehdistötiedotteen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapaavat 26.8. Minskissä Tulliliiton huippukokouksen puitteissa. Tiedotteessa ei kerrota, tapaavatko presidentit myös kahden kesken, mutta tilaisuuden valmistelutahoja lähellä olevat Kommersantin lähteet vahvistavat tapaamisen olevan suunnitteilla. Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov vahvistaa useiden kahdenvälisten tapaamisten valmistelut, mutta mainitsee, että mahdollisesta erillistapaamisesta Poroshenkon kanssa tiedotetaan myöhemmin erikseen. Ukrainan presidentinhallinnon varajohtaja  sanoi eilen toivovansa Minskin tapaamisen muodostuvan ”Ukrainan kriisin säätelyyn tähtäävän neuvotteluprosessin alkukohdaksi”.

Minskin neuvottelujen järjestämistä nyt suunnitellussa muodossa ehdotti Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka, jonka mukaan ”Euraasian troikan” ja Ukrainan on istuttava alas ”käsittelemään periaatteellisesti siitä mitä on meneillään, sillä kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että läheisimpien sukulaiskansojen välille voi syntyä moinen soppa”. Lukashenka on ilmaissut valmiutensa kutsua Minskiin myös EU:n ja USA:n edustajat, ”jos he ovat kiinnostuneita Ukrainan taloudellisen, sotilaallisen ja poliittisen tilanteen normalisoinnista”.

Lukashenkan aloite antaa neljän maan presidenteille mahdollisuuden käsitellä useita kärkeviä kysymyksiä, jotka liittyvät EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin ja Venäjän vastapakotteisiin EU-maita ja Ukrainaa kohtaan, kirjoittaa lehti. Myös Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sai kutsun Minskiin sekä Poroshenkolta että Putinilta. Barroso päätti kuitenkin lähettää Minskiin kolme komissaaria, ulkoasioista vastaavan Catherine Ashtonin, kauppasuhteista vastaavan Karel de Guchtin ja energiakomissaari Günter Ettingerin. Kauppakiistojen ohella Minskin tapaamisessa odotetaan käsiteltävän Ukrainan ja EU:n assosiaatiosopimuksen seurauksia sekä Moskovan ja Kiovan umpikujaan päätyneitä kaasuneuvotteluja.

Poroshenkon ja Putinin mahdollisen kahdenvälisen tapaamisen keskeinen aihe lienee Donbassin alueen tilanne, joka oli myös viime sunnuntaina Berliinissä järjestettyjen Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan ulkoministerien neuvottelujen pääaiheita. Berliinin tapaamisen päätteeksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, ettei kahden tärkeimmän asian – tulitauon ja poliittisen prosessin – suhteen saavutettu edistystä.

Salasana hukassa?