Twitter

Izvestija: EU-tuottajat pyrkivät tuomaan elintarvikkeita Venäjälle Sveitsin kautta

Useat eurooppalaistahot ovat kuluneen viikon aikana kääntyneet Sveitsin viranomaisten puoleen selvittääkseen mahdollisuuksia elintarvikkeiden vientiin Venäjälle Sveitsin alueen kautta, kertoo Izvestija-lehdelle Sveitsin talousministeriön alaisen maatalousviraston viestintäjohtaja Anna Rizzoli. Sveitsi ei ole Venäjän 6.8. käyttöönottaman Ukraina-pakotteita kannattaviin länsimaihin kohdistetun elintarviketuontikiellon piirissä, muistuttaa lehti. Elintarviketuontikiellolta niin ikään välttyneen Serbian viranomaiset lupaavat estää kaiken kiellettyjen tuotteiden viennin Venäjälle maan kautta.

Anna Rizzoli toteaa, että kauttakulkuvientiä havittelevilta yhtiöiltä edellytetään entisenlaista, työlästä ja mutkikasta rekisteröitymistä maahan Sveitsin lainsäädännön mukaan.

– Yritysten on läpäistävä elintarviketurvallisuustarkastukset niin alueellisella kuin liittovaltion tasolla. Lisäksi Venäjälle vietävän tuotannon valvonta on täysin Venäjän tullin käsissä, Sveitsi ei ole siitä vastuussa, lisää Sveitsin Venäjän lähetystön talous- ja finanssiosaston johtaja Tadzio Schilling.

– Tämä koskee Sveitsin kautta vietäviä tuotteita. Mikäli taas on puhe tuotantolaitosten rakentamisesta Sveitsiin, yritysten on täytettävä joukko muita tärkeitä asiapapereita, sanoo Schilling. Rizzoli ei ”turvallisuussyistä” kerro kauttaviennistä kiinnostuneiden yhtiöiden nimiä. European Milk Board EMB vahvistaa kauttakulkumaiden etsintäpyrkimykset. Maitotuotteiden hinta laskee Euroopassa merkittävästi ylijäämän johdosta – EMB:n mukaan maidon tukkuhinnat ovat laskeneet jo viime vuoden helmikuusta kuluvan vuoden helmikuuhun 25-30%.

Länsimaiset maidontuottajat, mm. suomalainen Valio ja ruotsalais-tanskalainen Arla eivät kommentoi mahdollisia toimituksia Sveitsin kautta Venäjälle, kirjoittaa lehti. Arlan viestintäjohtaja mainitsee yhtiön menettävän vientikiellon johdosta kuluvana vuonna 1,2 miljoonaa Tanskan kruunua eli 7,8 miljardia ruplaa. Valio taas on vienyt tuotteitaan Venäjälle 400 miljoonalla eurolla (noin 14,5 milardilla ruplalla) vuosittain, toteaa lehti.

Italian maataloustuottajaliitto AEFA toteaa, ettei yksikään maan tuottaja uskalla rikkoa vihannesten ja hedelmien vientikieltoa. Puolan elintarviketeollisuusliiton pääjohtaja sanoutuu niin ikään täysin irti yrityksestä rikkoa vientikieltoa.

– Puolasta ostettujen elintarvikkeiden käyttötapa on täysin niiden vastaanottajien henkilökohtainen asia eikä sitä voida mitenkään samaistaa puolalaistuottajien toimiin, sanoo pääjohtaja Andrzej Gantner. Myös Saksan lihayhdistys VDF:n tiedottaja Emma Klaus torjuu lihaviennin Venäjälle, mutta huomauttaa, että saksalaislihaa ostetaan runsaasti Sveitsiin. Norjan kalantuottajat torjuivat ehdottomasti mahdollisuuden kauttakulkuvientiin Sveitsin kautta. Toistaiseksi Venäjän ja Sveitsin välisen kaupan ei ole havaittu kasvavan, päättää Izvestija uutisensa.

Salasana hukassa?