Twitter

Gazprom voisi vaihtaa kaasun Ukraina-transitin South Stream -takuisiin

Ukrainan parlamentin käsittelyyn tiistaina tuleva laki, joka rajoittaisi venäläiskaasun kauttakulkua Eurooppaan Ukrainan alueen kautta, on hankala kysymys Gazpromin ja Venäjän lisäksi myös EU-maille, uutisoi 1prime.

Ukrainan Naftogaz-yhtiö on ehdottanut Gazpromille, että mikäli uusi pakote hyväksytään, Gazprom voisi tuoda kaasua vain Ukrainan rajalle saakka, minkä jälkeen sen siirrosta edelleen huolehtisi esim. jokin suoran sopimuksen Naftogazin kanssa solmiva EU-maan yhtiö. 1primen haastattelemat asiantuntijat katsovat, että Gazprom saattaa suostua järjestelyyn väliaikaisesti, mutta vaatii vastineeksi EU:lta South Stream -projektin hyväksymistä. South Stream -kaasuputken avulla Venäjä voisi toimittaa EU:lle kaasua Ukrainan alueen kiertäen.

Ukrainan parlamentilla on mahdollisuus ottaa käyttöön 26 eri talouspakotetyyppiä Venäjää vastaan. Niiden joukossa ovat mm. omaisuuden jäädytys, toimintakielto, valtionomaisuuden yksityistämiskielto, lisenssien käyttökielto, rahoitusoperaatioiden keskeyttäminen sekä varantojen kauttakulun osittainen tai täydellinen kieltäminen.

Polttoaineiden, ensi sijassa kaasun, kauttakuljetuskielto saattaa vahingoittaa Euroopan maita Venäjää enemmän, arvioi uutistoimisto. Tällä hetkellä 15 Euroopan maata saa Ukrainan kautta tuotuna 30%-100% kaasutarpeestaan. EU-komissiosta kerrottiin eilen uutistoimisto ITAR-TASSille, että Ukrainan rajoitusehdotuksen yksityiskohtia selvitellään. Gazprom ei kommentoi tilannetta. Yksikään EU:n kaasuyhtiö ei ilmaissut ITAR-TASSille olevansa innokas toimittamaan venäläiskaasua Ukrainan halki.

Naftogazin ilmoitus kaasutoimitusten jatkamisesta Eurooppaan muiden kuin pakotteiden kohteeksi joutuneiden yhtiöiden kanssa solmituin sopimuksin on periaatteessa hyvä asia, sanoo East European Gas Analyses -konsulttiyhtiön johtaja Mihail Kortshemkin. Suunnitelma on eduksi eurooppalaiskuluttajille ja Ukrainalle, sillä Venäjän ja Ukrainan rajalla kaasun hinta on houkutteleva, noin 240 dollaria tuhannelta kuutiolta. Kokonaisuutta katsoen myös Gazprom voittaa viennin Eurooppaan kasvaessa ja yhtiön saadessa maksut ajallaan ja Euroopan hinnoissa, katsoo Kortshemkin. Silti hän ei usko Gazpromin suostuvan menettelyyn.

Kansallisen energiaturvallisuusrahaston varajohtaja Aleksei Grivatsh vuorostaan uskoo, että Gazprom voi väliaikaisesti suostua uuteen kauttakulkumenettelyyn, mikäli EU antaa takuut Gazpromin vaihtoehtoisille rakennusprojekteille, siis South Streamille.

– Eurooppalaisyhtiön tulo kaasunsiirtoon ilman Gazpromin hyväksyntää on mahdotonta. Kaikki sopimukset eurooppalaisasiakkaiden kanssa on neuvoteltava uudelleen luovutuspaikan osalta, Grivatsh mainitsee. Mikäli Ukrainan parlamentti vain kieltää venäläiskaasun kauttakulun, EU reagoi kielteisesti, jopa luottolinjat jäädyttämällä.

Kortshemkin ei usko Ukrainan turvautuvan pakotteisiin Gazpromia vastaan lähiaikoina.

– Ei se ole todellinen uhka, se on varoitus. Toistaiseksi kaikki pysyy ennallaan. Pakotteet voidaan ottaa käyttöön vain jos Venäjä vie Ukrainaan joukkojaan, arvioi asiantuntija. Molempien haastateltujen mukaan on paras odottaa Ukrainan parlamentin päätöstä ennen tilanne-ennusteita, sillä ennenaikaisina ne voivat vain kärjistää kriisiä.

Salasana hukassa?