Twitter

Venäläisyhtiöt hyötyvät, kuluttaja maksaa elintarvikepakotteiden tuoman hinnannousun

Venäläiset elintarviketuottajat ovat jo alkaneet hyötyä Venäjän vastapakotteina lännen Ukraina-pakotteille käyttöön ottamista elintarviketuonnin rajoituksista, uutisoi RBC. Tilanteen hyödyntäminen ei kuitenkaan ole helppoa – monet yritykset eivät ole valmiita korvaamaan poisjääviä toimituksia nopealla aikataululla.

Venäjän suurimpiin kalantuottajiin kuuluvan Russkoje moren arvo nousi torstaina Moskovan pörssissä noin 23% 4,69 miljardiin ruplaan, ja maatalousalan holding-yhtiö Razguljain arvo kohosi 4,85% 1,19 miljardiin ruplaan.

Russkoje moren osakkeita ostivat torstaina keinottelijat. Yhtiön liiketoiminta pohjautuu käytännössä sataprosenttisesti tuontiin, sillä oma viljelytoiminta ei toistaiseksi tuota yhtiölle tuntuvaa voittoa, sanoo Rye, Man & Gor Securities -yhtiön pääanalyytikko Ksenija Arutjunova. Russkoje more dobytsha -yhtiön yhteiskuntasuhdejohtaja Ilja Vlasenko katsoo, että pakotteet vaikuttavat myönteisesti venäläistuottajiin:

– Meillä Venäjällä on esimerkiksi paljon hyvää ja maukasta silliä, mutta meidän sillimme ei ole ollut suosittua, koska eurooppalaistuottajat olivat käytännössä vallanneet markkinat.

Asiantuntijan mukaan eurooppalaisten meijerituotteiden varastot riittävänevät syksyyn.

– Venäläiset maidontuottajat ovat aina valittaneet, että markkinoilla oleva valtava määrä halpoja tuontituotteita pakottaa heidät polkemaan hintoja, sanoo maatalousmarkkinoiden suhdannevaihteluinstituutin maitomarkkinoiden pääasiantuntija Viktorija Berlai. Hintojen nousua voidaan arvioida vasta puolivälissä syksyä, sillä eurooppalaisten tuontituotteiden varastot riittävät pariksi kuukaudeksi, arvioi Berlai.

Tukalin tilanne on muodostumassa hedelmämarkkinoille. Venäjän hallitus on suunnitellut lisäävänsä hedelmätuontia esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Turkista, mutta tuonnin korvaminen saattaa viedä kauan.

– Vihannesmarkkinoihin pakotteet eivät ehkä vaikuta suuresti, mutta hedelmämarkkinoihin erittäin paljon, katsoo Dmitrovskije Ovoshtshi -yhtiön pääjohtaja Vladimir Tshikin.

Fruitnews-toimiston pääjohtaja Irina Kozi arvioi hedelmien kallistuvan 30-50% ja vihannesten 15%.

– Emme kykene korvaamaan hedelmätuontia pikaisesti. Kaikki riippuu kuitenkin tavarakategoriasta. Salaatti esimerkiksi saattaa kokonaan kadota kauppojen hyllyiltä kuukauden kuluttua, sillä se on meillä käytännöllisesti katsoen kokonaan Euroopasta tuotua, varoittaa Kozi.

Salasana hukassa?