Twitter

Venäläinen öljyjätti myy huoltoasemaketjunsa Tshekissä, Slovakiassa ja Unkarissa

Lukoil ilmoitti maanantaina Tshekissä, Slovakiassa ja Unkarissa sijaitsevien huoltoasemaketjujensa myynnistä. Kyseessä on yhtiön toinen ulkomailla sijaitsevia omistuksia koskeva kauppa viikon aikana. Lukoilin presidentti Vagit Alekperov kutsuu kauppoja liiketoiminnan optimoinniksi, kun taas analyytikot pitävät niitä EU:n ja Yhdysvaltain Ukraina-pakotteiden tuomien riskien minimoimisena.

Itä-Euroopan huoltoasemaketjujen myyntisopimukset on allekirjoitettu MOL Plc:n ja Norm Benzinkút Kft:n kanssa. MOL saa haltuunsa 44 huoltoasemaa Tshekissä. Norm Benzinkút Kft:lle siirtyy 75 asemaa Slovakiasta ja 19 Unkarista. Kauppasummaa ei julkistettu. Kauppa on määrä saattaa päätökseen kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Lukoilin edustaja ei kommentoinut uutistoimisto RBC:n tiedustellessa, liittyykö kauppa Ukraina-pakotteisiin, vaan vetosi Alekperovin viimeaikaiseen lausuntoon toiminnan optimointitarpeesta. Alekperov myönsi Reutersille heinäkuussa antamassaan haastattelussa, että lännen pakotteet vaikuttavat Lukoilin liiketoimintaan, ennen kaikkea niiden kielteinen vaikutus saattaa kohdistua yhtiön sijoitusohjelmaan. Viime vuonna Lukoil sijoitti kansainvälisiin projekteihin noin 20 miljardia dollaria.

Viime viikolla Lukoil kertoi Ukrainassa sijaitsevien 240 asemansa ja öljysäiliöidensä myynnistä itävaltalaiselle AMIC Energy Management Gmbh:lle perustellen kauppaa Itä-Euroopan omistustensa rakenteen ja myyntiverkoston hallintajärjestelmän optimoinnilla. Analyytikot arvioivat tuolloin kaupan arvoksi noin 250 miljoonaa dollaria, mutta ottaen huomioon Ukrainan epävakaan tilanteen myyjä on saattanut myöntää 20%-90% alennuksen, todetaan RBC:n uutisessa.

Noin viikko ennen aiempaa kauppaa Ukrainan tiedotusvälineet kertoivat Oikean sektorin aktivistien saartavan venäläisyhtiöiden huoltoasemia vaatien niiltä säännöllisiä polttoainetoimituksia maan asevoimien tarpeisiin. Lukoilin edustaja vahvisti tuolloin, että myös Lukoilin asemat olivat  kärsineet näistä toimista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?