Twitter

Venäjän keskuspankki tukee pakotteiden kohteeksi joutuneita pankkeja

Venäjän keskuspankki on julkaissut verkkosivullaan tiedotteen, jonka mukaan se on valmis tukemaan EU:n ja USA:n uusimpien Ukraina-pakotteiden kohteeksi joutuneita kotimaisia luottolaitoksia. Keskuspankki tiedottaa luottolaitosten toimivan normaalisti ja tarjoavan asiakkaille koko palvelukirjonsa, myös tilisiirto- ja korttimaksupalvelut. ”Tarvittaessa mainittujen  organisaatioiden asiakkaiden, tallettajien ja velkojien etujen turvaamiseksi ryhdytään asianmukaisiin tukitoimiin”, sanotaan tiedotteessa.

EU hyväksyi 29.7. uuden Venäjään kohdistuvan talouspakotepaketin. EU:n pakotteet rajaavat Venäjän valtio-omisteisten rahoituslaitosten lainarahoitusta markkinoillaan sekä Venäjän kanssa käytävää ase- sekä sotilas/siviilikäyttöön soveltuvan teknologian kauppaa. EU:n pakotteet koskettavat siten Venäjän talouden finanssi-, öljy- ja puolustussektoreita, toteaa RBC. EU:n kansalaiset ja yhtiöt eivät voi jatkossa  ostaa tai myydä Venäjän valtio-omisteisten pankkien eivätkä kehityspankki Vneshekonombankin, niiden tytäryhtiöiden eivätkä niiden nimissä toimivien laitosten yli 90 päiväksi liikkeelle laskemia uusia osakkeita, obligaatioita tai ”niiden kaltaisia rahoitusinstrumentteja”. Asiakirjoissa ei kuitenkaan ole luetteloa pakotteiden kohteeksi joutuvista pankeista.

Asekauppakielto koskee vain uusia sopimuksia, teknologian viennin rajoitus kohdistuu Venäjän öljyteollisuuden modernisoinnin vaatimaan teknologiaan. Sen sijaan maakaasutuotanto jää pakotteiden ulkopuolelle – muuten Eurooppaa voisi kohdata pula kaasusta, josta kolmasosa sen tarpeesta tulee Venäjältä, mainitsee uutistoimisto.

Sektoripakotteet astuvat voimaan vuoden ajaksi, mutta niiden voimassaoloa voidaan käsitellä uudelleen kolmen kuukauden kuluttua. EU-johdon mukaan paketti on ”vahva varoitus: laiton (Krimin) alueliitos ja suvereenin naapurivaltion olojen tarkoituksellinen epävakauttaminen eivät ole hyväksyttäviä 2000-luvun Euroopassa”.

Keskiviikon vastaisena yönä myös Yhdysvallat ilmoitti uusista Ukraina-pakotteista, jotka kohdistuvat ”Venäjän talouden ydinsektoreihin”, RBC siteeraa Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa. Yhdysvallat ulottaa pakotteensa koskemaan aiemmin listalle joutuneiden Gazprombankin ja VEBin lisäksi kolmea muuta venäläispankkia, VTB:tä, Bank Moskvya ja Rosselhozbankia. Lisäksi pakotteiden kohteeksi joutuu laivanrakennusryhmä OEK, jonka piirissä toimii lähes viisikymmentä venäläisyhtiötä.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ja EU ovat valmistelleet paketit yhteistyössä ja niiden keskeiset muotoilut ovat lähes yhtenevät. Ulkoiset rahoituslähteet tulevat paljolti ehtymään, toteaa RBC. ”Melkein kaikki suuret pankit ovat lainanneet rahaa ulkomailta tai suunnitelleet tekevänsä niin ainakin jälleenrahoitustarkoituksessa. Mekanismi järkkyy nyt. Se merkitsee, että tarvitaan uudelleenjärjestelyjä. Tarvitsemme investointeja ja luototusta, resurssit eivät kuitenkaan riitä. Näen ainoan lähteen valtion puuttumisessa ongelmaan, sanoo Sberbankin seurantaneuvoston jäsen Gennadi Melikjan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?