Twitter

Akateemikko: YK:n turvaneuvoston pikakokous tarpeen

Venäjän tiedeakatemian akateemikko Aleksei Arbatov kannattaa Iso-Britannian ehdottamaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksen koollekutsumista Malaysian Airlinesin matkustajakoneen eilisen alasampumisen johdosta. Arbatovin mukaan Ukrainan Torezin lähistöllä tapahtunutta alasampumista selvittämään on perustettava kansainvälinen lautakunta.

Arbatov katsoo seurausten voivan olla erittäin vakavia, jos osoitetaan Itä-Ukrainan vastarintataistelijoiden ampuneen koneen alas Venäjän toimittamalla aseistuksella. Akateemikko ei usko tilanteen kuitenkaan kärjistyvän sotilaalliseksi yhteenotoksi.

– Tämä ei ole sellainen syy, joka saisi lännen hyökkäämään ydinasesuurvaltaa vastaan, sanoo politologi.

Arbatov katsoo Venäjän ja Yhdysvaltain välien kuitenkin kiristyvän edelleen, kertoo RBC Daily.

– Jos tilanne kehittyy uudeksi kylmäksi sodaksi, seuraukset ovat Venäjälle paljon vaikeammat kuin aikanaan Neuvostoliitolle, koska Venäjä ei ole globaali suurvalta, sanoo Arbatov.

Ohjusiskun seurauksena pudonneen Boeing 777:n molemmat lentotallentimet aiotaan toimittaa Moskovaan tutkittaviksi, sanoi itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan ensimmäinen varapääministeri Andrei Purgin. Myöhemmin perjantaina saman tasavallan pääministeri Aleksandr Borodai sanoi, ettei voi vahvistaa löytyneiden esineiden olevan koneiden mustat laatikot. Borodai kertoi katastrofin tapahtumapaikalle päästetyn ETYJ:n ja Ukrainan asiantuntijoita, tiedotti Interfax.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti Venäjän aikovan ottaa mustat laatikot vastaan, uutisoi RIA Novosti.

– Se on ICAOn ja katastrofiin välittömässä yhteydessä olevien valtioiden, Hollannin, Malesian ja niiden maiden, joiden kansalaisia koneessa oli, asia, sekä tietenkin Ukrainan asia, sanoi Lavrov.

Donetskin ja Luhanskin vastarintajoukkojen mukaan koneen pudotti Ukrainan armeija. Ukraina syytti ohjusiskusta ensin Venäjää ja sitten vastarintajoukkoja, jotka kertoivat yli kaksi viikkoa sitten itse saaneensa Donetskissa tukikohdan valtauksen yhteydessä haltuunsa venäläisiä Buk-ohjuksia, jotka yltävät yli 10 km korkeuteen. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston jäsen, kenraalimajuri Pavel Zolotarjov muistuttaa, että tukikohdan valtauksen yhteydessä kerrotun tiedon mukaan ohjusjärjestelmät eivät olleet toimintakuntoisia ja sijaitsivat Luhanskin alueella, miltä etäisyydeltä ne eivät voisi osua kohteeseen, sillä niiden toimintasäde on vain 50-70 km. Niiden käyttö vaatii myös tutkajärjestelmää, totesi Zolotarjov.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Buk-ohjusten liikettä havaittiin konfliktialueella 11 aikaan torstaiaamupäivänä, mistä Ukrainan turvallisuusneuvoston edustaja kertoi tiedotusvälineille puoli tuntia ennen ohjusiskua matkustajakoneeseen, muistuttaa RBC Daily.

Nimeämättömän Rosaviatsija-lähteen Interfax-tietotoimistolle eilen antaman tiedon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia kuljettavan ilma-alus 1:n reitti olisi kulkenut Varsovan lähistöltä vajaa puoli tuntia aiemmin kuin Amsterdamista lähtenyt malesialaiskone. Presidentin tiedottaja ei kommentoinut tietoa.

Rosaviatsijan johtaja Aleksandr Neradkon mukaan ilma-alus 1:n liikkeistä ei koskaan tiedoteta julkisuuteen. Presidentti Putin soitti eilen Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle kertoen malesialaiskoneen turmasta ja Venäjän pyrkimyksistä ETYJ:n, Ukrainan ja Venäjän kolmenkeskisten konsultaatioiden jatkamiseksi.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja Mihail Starshinov syytti Ukrainan viranomaisia kyvyttömyydestä pitää järjestystä ja muisteli aiempaa tapausta:

– Muistellaanpa, kuinka vielä hyvinä aikoina Ukrainan asevoimat ampuivat alas Mustan meren yllä Israelista Venäjälle lentäneen lentokoneen sitä tunnustamatta. Ukraina on sellainen oikeudellinen offshore.

Saman puolueen kansanedustaja Vjatsheslav Nikonov totesi:

– Länsimaiset tiedotusvälineet kirjoittavat Venäjän käyvän sotaa Ukrainaa vastaan, ja on siis selvää, kenet pannaan syypääksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?