Twitter

BOFIT: Ulkomaankauppa ja pääomavirtojen rauhoittuminen tukeneet ruplaa

Venäjän tulot tavaroiden ja palvelujen viennistä kasvoivat keskuspankin alustavien maksutasetietojen tämän vuoden toisella neljänneksellä hieman vuodentakaisesta. Tämä johtui energian vientitulojen lisääntymisestä. Sen sijaan muun tavaraviennin tulojen supistuminen jatkui. Palveluviennin tulot, etenkin tulot matkailusta, kääntyivät laskuun. Asiasta kertoi torstaina viikkotiedotteessaan Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT.

Venäjän tuontimenot vähenivät edelleen toisella neljänneksellä. Tavaratuonnin arvo oli 7‒8 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Venäläisten matkailijoiden menojen kasvu ulkomailla pysähtyi. Vientitulojen lisäys ja tuonnin supistuminen ovat lisänneet vaihtotaseen ylijäämää, joka viimeisen neljän neljänneksen osalta oli 2,5 % BKT:stä.

Pääoman virtaus pois Venäjältä ja ruplasta lauhtui osin vuoden toisella neljänneksellä ensineljänneksen hyvin kriittisten tunnelmien jälkeen. Pakoa käteisvaluuttaan oli enää melko vähän, ja keskuspankki arvioi harmaan pääomaviennin supistuneen huomattavasti.

Toisaalta pankkien pääomavirta ulkomaille pysyi suurena lähinnä siksi, että niiden ulkomainen velka väheni poikkeuksellisen paljon. Yritysten luotonotto ulkomailta oli hyvin vähäistä. Suorien sijoitusten virrat Venäjälle ja Venäjältä ulkomaille jatkuivat suunnilleen aiemman suuruisina, ja suoria sijoituksia meni ulkomaille edelleen hieman enemmän kuin niitä tuli ulkomailta.

Vaihtotaseen ylijäämä ja pääomavirtojen rauhoittuminen ovat tukeneet ruplaa, jonka nimelliskurssi kauppapainotettuun valuuttakoriin nähden nousi huhti-kesäkuussa 7 %. Ruplan aiemman luisun Venäjälle antama kustannusetu on kaventunut huomattavasti, sillä ruplan reaalikurssi oli toukokuussa enää 4 % heikompi kuin vuoden 2013 alkukuukausina, jolloin se oli tähänastisessa huipussaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?