Twitter

Venäjä ottaa käyttöön viisivuotissuunnitelmat

Venäjän hallitus siirtyy käyttämään pitkän tähtäimen sosioekonomisten osoitinten laskentakäytäntöä. Tavoitteet lasketaan jatkossa viisivuotiskausiksi, kirjoittaa Izvestija korkean tason hallitusvirkamiehen tietoihin nojaten.

Laadittu suunnitelma käsitellään hallituksen istunnossa ja vahvistetaan erityisellä päätöksellä. Ensimmäinen suunnitelma on määrä esittää hallitukselle jo heinäkuun aikana. Se jakautuu osa-alueisiin kuten teollisuus, liikenne, sosiaaliala jne.. Suunnitelman toteuttamiseen liittyviä seikkoja tullaan käsittelemään hallituksen istunnoissa kuukausittain.

– Jo pitkään on keskusteltu siitä, että maamme talous ja budjetti ovat sidottuja öljyn ja kaasun hintoihin. On kehitettävä teollisuutta, koneenrakennusta, työmarkkinoita, tiedeperustaisia teknologioita ja kaikkea sitä, mistä olimme ylpeitä neuvostoaikana. Tämä edellyttää tavoiteasettelua määrätylle aikajaksolle, tässä tapauksessa viidelle vuodelle, selvensi hallitusvirkamies.

Lähteen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti eilen tulevien viisivuotissuunnitelmien konseption esittelevän lain strategisesta suunnittelusta. Kremlin tiedotteen mukaan laissa määritellään Venäjän strategisen suunnittelun oikeudelliset perusteet, strategisen valtion- ja paikallishallinnon sekä budjettipolitiikan koordinaatit sekä eri hallintotasojen valtuudet ja niiden vuorovaikutussuhteet yhteiskunta-, tiede- ja muiden järjestöjen kanssa strategisen suunnittelun alalla.

Izvestijan haastattelemista talousasiantuntijoista Talouskorkeakoulun tiedejohtaja Jevgeni Jasin katsoo uudistuksen tulosten riippuvan sen toteutustavasta.

– Tulosten ja suunnitelmien käsittely neuvottelukokouksissa on luonnollista, mutta jos puhutaan suunnittelujärjestelmän paluusta täysimittaisena, kaikkine entisine direktiiveineen, se tuskin tuottaa toivottua tulosta, sanoo Jasin. Politiikantutkimuksen keskuksen johtaja Sergei Markov olettaa uudistuksen tuovan Venäjän taloudelle merkittävää hyötyä. Markovin mukaan viimeisten 15 vuoden ajan käytössä ollut indikatiivinen suunnittelu on johtanut talouden heikkenemiseen.

– On erityisen tärkeää yhdistää voimat ja suhteuttaa kunkin alan tavoitteet muiden alojen tarpeisiin. Vaikkapa suurten tehtaiden rakentaminen tulee yhdistää voimalarakentamiseen niiden hyödynnettäväksi, katsoo Markov.

Päivitys 4.7.2014: Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Venäjän hallituksen tiedottaja kiisti tiedot, joiden mukaan Venäjä olisi ottamassa käyttöön viisivuotissuunnitelmat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?