Twitter

Gazprom: omat putket ja kaasu, Ukraina pitäköön putkensa

Ukrainan aikomus ottaa kaasunsiirtojärjestelmänsä hallinnointiin mukaan eurooppalaisyhtiöitä ei huoleta Gazpromia, sanoi konsernihallinnon varapuheenjohtaja ja Gazprom Exportin johtaja Aleksandr Medvedev perjantaina.

– Ukraina voi tehdä kaasunsiirtoverkostollaan mitä haluaa, mutta ei tule unohtaa, että järjestelmä on iältään yli 35-vuotias eikä investointeja sen pitämiseksi toimintakuntoisena ole meneillään.

Meillä ei South Stream -kaasuputken käyttöönoton jälkeen käytännössä tule olemaan tarvetta Ukrainan kaasuputkiverkon käyttämiseen, sanoi Medvedev.

Aiemmin Gazpromin hallituksen varapuheenjohtaja Vitali Markelov oli sanonut pitävänsä uusien onnettomuustilanteiden syntyä Ukrainan kaasuverkossa mahdollisena. – Me olemme sijoittaneet merkittävästi varoja oman kaasunsiirtojärjestelmämme uusimiseen, mitä ei voi sanoa tehdyn Ukrainassa. Putki vanhenee, minkä johdosta tapahtuu onnettomuuksia, sanoi Markelov.

Ukraina tarjosi jo toukokuussa EU:lle pääsyä mukaan kaasuputkiston päälinjojen ja säiliöiden hyödyntämiseen. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi myöhemmin Verhovna Radassa, että Ukrainan kaasuputkiston siirtäminen Ukrainan ja EU-maiden yhteiseen valvontaan lopettaisi Euroopan kiinnostuksen South Stream -putken rakentamiseen.

Gazprom on ilmaissut tyytymättömyytensä sen johdosta, ettei EU-johto salli sen hyödyntää Saksaan kaasua vievän North Stream OPAL-kaasuputken koko kapasiteettia, joka on 36 miljardia kuutiota vuodessa. Gazprom voi käyttää tästä vain puolet, loppu kapasiteetti on jätettävä muille yhtiöille. Medvedev kutsui tätä ”politikoinniksi”. – Odotamme, että huutokauppa OPALin kapasiteettiosuuksista pidetään 15.7. ja valmistaudumme siihen. Asiasta on sovittu saksalaisen säätelytahon kanssa.  On EU-komission etujen mukaista, että OPAL toimisi täydellä teholla, huomautti Medvedev.

Markelov vuorostaan ilmoitti tänään, että Gazprom aikoo rakentaa Kiinaan kaasua vievän Siperian voima -kaasuputken ja toteuttaa sen vaatiman maakaasuhankinnan  omin voimin, ilman muita tuottajatahoja. – Gazpromin Jakutskin ja Irkutskin  kaasunporauskeskusten resurssit riittävät Siperian voiman täyttämiseen, totesi Markelov. Markelov kumosi niin ikään Reutersin eilen esittämät tiedot siitä, että Gazprom olisi ostamassa osuutta itävaltalaisesta OMV-yhtiöstä. Gazpromin johdon lausuntoja referoi RBC.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?