Twitter

Gazprom: Ukraina ottaa transitkaasua varastoista

Gazprom on ilmoittanut Venäjän energia-alan valvontahallinnolle havainneensa Ukrainan ottaneen alueellaan sijaitsevista varastoista maksamatonta venäläiskaasua viime torstaista alkaen. Kaasusäiliöissä olevan kaasun tilavuus on supistunut sen jälkeen, kun Gazprom siirtyi etumaksukäytäntöön Ukrainan kaasutoimituksissa 16.6.

Gazpromin polttoaine- ja energia-alan keskusvalvontahallinnolle toimittamien tietojen mukaan Ukrainassa oli 19.6. 3,8 miljoonaa kuutiota Venäjän kaasua, 20.6. 4,5 miljoonaa kuutiota ja viimeisimpänä tarkastuspäivänä 21.6. 1 miljoona kuutiota.

Gazprom varoitti viikko sitten EU:ta mahdollisista häiriöistä Ukrainan kautta tulevissa kaasutoimituksissa. Vientiyhtiö Gazprom Export vuorostaan ilmoitti 17.6. Ukrainan kaasuputkioperaattori Ukrtransgazille haluavansa mitätöidä sopimuksen, joka sallii ukrainalaisosapuolen  kompensoida Euroopan kaasukulutuksen vuorokausivaihteluja omilla varastoillaan.

Vuodesta 2010 voimassa olleen sopimuksen mukaan Euroopan kaasukulutuksen ylittäessä olennaisesti Gazprom exportin ennakkoilmoituksen Ukrtransgaz on velvollinen kompensoimaan tarvittavan määrän omista varannoistaan venäläisosapuolelta myöhemmin saatavaa maksua vastaan. Sopimuksen voimassaoloaika päättyy 23.6., ja Ukraina on viitannut sen päättymisen voivan johtaa katkoksiin kaasutoimituksissa.

– Kaasun kauttakulku Ukrainan halki vie noin 36 tuntia. Ilman vuorokausivaihtelusopimusta ukrainalaisoperaattorilla ei ole juridisia perusteita kompensoida päivittäisiä poikkeamia kulutuksessa, sanotaan Ukrainan Naftogazin tiedotteessa. Gazprom huomauttaa, että sopimukseen on turvauduttu harvoin ja kompensointimäärät ovat jääneet prosentin sadasosiin kauttakulkutoimitusten volyymista, mainitsee Interfax.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?