Twitter

Puolueiden rahoitukseen on tulossa tiukennuksia

Presidentti Vladimir Putin toi parlamentin käsittelyyn lakialoitteen, joka tiukentaa ehtoja puolueiden keräämälle rahoitukselle. Puolueiden rahoitusta sekä vaalikampanjoiden, että vaalien niiden välisenä aikana säädellään aiempaa tarkemmin. Rahoitusta ei saa jatkossa enää kerätä joukkorahoituksen tai välittäjien avulla.

Esimerkiksi ”puolueen toiminnan laittomasta rahoittamisesta” vaalikausien välillä voidaan jatkossa sakottaa yksityishenkilöitä 2000 – 3000 ruplaa, ja oikeushenkilöitä kymmenkertaisesti. Lakiehdotus kieltää myös poliittisten puolueiden rahoittamisen ulkomaiden kansalaisilta, alle vuoden ikäisiltä oikeushenkilöiltä, anonyymeiltä lahjoittajilta sekä järjestöiltä, jotka saavat tukea ulkomailta.

Puolueiden on tulevaisuudessa raportoitava tuloistaan tiukkojen aikarajojen puitteissa vaalilautakunnalle. Lakialoitteen tavoitteena on asettaa tiukat ja läpinäkyvät ehdot puolueiden rahoitukselle. Käytännössä uusi lainsäädäntö hankaloittaa pienten ja vastaperustettujen puolueiden toimintaa, ja kieltää rahoituksen keräämisen internetin avulla, mitä esimerkiksi Aleksei Navalny hyödynsi viimevuotisissa Moskovan pormestarinvaaleissa.

Lähde: Moskovan suurlähetystön Venäjä-uutis katsaus (Kommersant, Nezavisimaja Gazeta)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?