Twitter

Gazprom saa Kiinalta etumaksua ja haluaa korottaa kotimaan tariffeja

Gazprom ilmoitti keskiviikkona virallisesti päässeensä kiinalaisen CNPC:n kanssa sopimukseen 25 miljardin dollarin etumaksusta ennen maakaasutoimitusten alkamista. Asiasta kertoi Gazpromin hallituksen varapuheenjohtaja Aleksandr Medvedev.
Toimitukset aloitetaan joko 4 tai 6 vuoden kuluttua riippuen Kiinan infrastruktuurin valmiudesta kaasun vastaanottoon.

Medvedev kertoi Gazpromin jatkavan myös neuvotteluja maakaasun toimittamisesta Kiinaan läntistä reittiä ja nesteytetyn maakaasun toimituksista.

– Emme torju mahdollisuutta viedä Kiinaan LNG:tä, vaikka allekirjoitettu sopimus koskeekin maakaasua, sanoi Medvedev Vedomosti-lehden referoimassa puheenvuorossaan. Kyseeseen tulisi Vladivostok- ja Sahalin-2-jalostamoiden LNG. Kiina on kiinnostunut tulemaan mukaan Vladivostokin LNG-tehdasprojektiin.

– Projektin osallistujat voitanee julkistaa ennen vuoden loppua, sanoi Medvedev 1prime-uutistoimiston mukaan.

Kotimaassa Gazprom on toimittanut Venäjän hallitukselle pyynnön kaasutariffien korottamisesta 3-4% inflaatiota enemmän eli 9-10%. Vedomosti-lehti on saanut tiedon pääministeri Dmitri Medvedeville osoitetusta kirjeestä kahdelta federaation virkamieheltä. Kuluvana vuonna Venäjän hallitus ei korottanut luonnollisten monopolien kuluttajatariffeja lainkaan ja aikoo ensi vuonna rajata korotukset inflaatiotasoisiksi eli talouskehitysministeriön mukaan noin 6% suuruisiksi.

Gazprom katsoo, että inflaation ylittävät tariffikorotukset tukisivat yhtiön pyrkimyksiä kotimaan- ja vientituottojen tasaamiseen ja investointiohjelman rahoittamiseen. Myös rautatieyhtiö RZhD on pyytänyt tariffien nostamista inflaatiotasoa enemmän, muistuttaa Vedomosti. RZhD:n Vladimir Jakunin kertoi itse viime viikolla lähettäneensä asiaa koskevan kirjeen presidentti Vladimir Putinille. Vedomostin tietojen mukaan RZhD tavoittelisi 8% tariffikorotusta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?