Twitter

Kolmannen kaasusodan seurauksia pohditaan

Venäjän ja Ukrainan kaksi kuukautta kestänyt kaasukonflikti, jossa EU on toiminut välittäjänä, johti eilen kaasutoimitusten keskeyttämiseen Ukrainalle, kun Venäjä siirtyi virallisesti kaasun etukäteismaksukäytäntöön.

Tämän kolmannen kaasusodan ensimmäisessä vaiheessa Gazprom on saanut Ukrainalta vain pienen osan maakaasuvelasta ja menettänyt 5 miljardia kuutiometriä Ukrainan säiliöihin pumpattua kaasua. Kiova on saanut ilmaista kaasua ja voittanut aikaa, ja viimeiseksi on jäänyt EU, joka on antanut Ukrainalle rahaa eikä saanut vastineeksi mitään, kirjoittaa Kommersant.

Nimenomaan Brysselin siirtyminen kannalle, joka ei ole valmis tukemaan Kiovaa pelkästään poliittisista syistä, on keskeinen tekijä neuvottelujen uudessa vaiheessa, joka on väistämättä edessä syksymmällä, jatkaa lehti.

Gazprom vaatii Ukrainan Naftogazilta Tukholman välimiesoikeuteen eilen jättämässään kanteessa 4,5 miljardia dollaria ja uhkaa uusilla kanteilla, joissa myös take-or-pay-pohjalta sovituista mutta Ukrainan käyttämättä jättämistä kaasutoimituksista vaadittaisiin 18 miljardia dollaria. Venäläisosapuoli on valmis neuvottelujen jatkamiseen, jos Kiova maksaa velastaan edes osan eli 1,95 miljardia dollaria – summa muodostuu viime marras-joulukuun toimitusten velasta ja 500 miljoonasta dollarista etumaksua.

– Kesällä Ukrainan kaasunkulutus (noin 1,7 miljardia kuutiota kuukaudessa) katetaan sisäisellä tuotannolla, syyskuun loppuun saakka on vielä aikaa sopia, sanoo Concorde Capitalin analyyttisen osaston johtaja Aleksandr Parashtshi RBC-uutistoimistolle. –

Talviajaksi reservi ei riitä. Jos osapuolet eivät pääse sopimukseen, Ukraina alkaa käyttää (Venäjän) transitkaasua, siihen löytyy aina syy – vaikkapa käyttäen sitä maksuna Krimin liittämisestä Venäjään tai maksamansa ylihinnan kompensaationa, jatkaa Parashtshi. – Transitkaasuvajeesta kärsisivät eniten Bulgaria ja Slovakia, joskaan ne eivät jää kokonaan ilman kaasua kuten vuonna 2009, sillä EU on jo mahdollistanut rajalliset varatoimitukset omalle alueelleen, arvioi East European Gas Analysis:n johtaja Mihail Kortshemkin.

– Osa Euroopan mahdollisesta kaasuvajeesta voidaan kattaa North Stream -kaasuputkea käyttämällä, totesi Gazpromin Aleksei Miller eilen. Gazprom on perustanut päivittäin kokoontuvan transitkuljetusten seurantaelimen. Tällä hetkellä transitkuljetukset Ukrainan kautta ovat 185 miljoonan kuution luokkaa vuorokaudessa.

Aleksandr Parashtshin mukaan Ukrainalla on edelleen mahdollisuus päästä tavoittelemaansa alhaiseen hintatasoon eikä se toistaiseksi riskeeraa mitään.

– Myös Gazprom voittaa syntyneestä tilanteesta, sillä osa sen sopimuksista on sidottu nyt kohoaviin maakaasun spottihintoihin, toteaa Kortshemkin.

Gazpromin ja Naftogazin kanteiden jälkeen maakaasun Euroopan markkinoiden spottihinnat nousivat Bloombergin mukaan eilen Zeebruggessa 7,4%. Elleivät osapuolet pääse sopimukseen ennen lämmityskauden alkua, kaikki häviävät: Ukraina jää vaille kaasua, Gazprom vaille tuottoa, eikä polttoainetta riitä Eurooppaankaan Ukrainan kaasusäiliöiden alhaisen paineen johdosta, selvittää RBC.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?