Twitter

Miller: Gazpromkin valmis Tukholman välimiesoikeuteen

Gazprom ei lykkää Ukrainan kaasusuoritusten etumaksukäytäntöön siirtymistä ensi maanantaista tuonnemmas, sanoo Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller. Miller korosti, että Gazprom odottaa näkevänsä 16.6. tilillään noin 2 miljardia dollaria Ukrainalta tullutta rahaa.

Ukrainan vaatimaa 268 dollarin hintaa tuhannelta kaasukuutiolta Miller nimitti ”absurdiksi, uhkavaatimusluonteiseksi ja epärakentavaksi”. Miller mainitsi myös, ettei ole saanut ilmoituksia South Stream -kaasuputken rakennustöiden jäädyttämisestä rakennuttajayhtiöiltä eikä kohdemaiden hallituksilta, tiedottaa Rosbalt.

Miller vertasi kaasuhintakiistaa Gazpromin ja Ukrainan Naftogazin väliseen tilanteeseen vuonna 2009 todeten:

– Silloin Ukraina maksoi, nyt ei maksa eikä aiokaan maksaa. Tilanne on sekä samantapainen että ei ole. Ukrainan puolelta vastassa on sama väki, mutta maksuaikeita ei ole.

MIller kertoi Gazpromin aikovan toimittavan vastakanteen Tukholman välimiesoikeuteen, mikäli Naftogaz kääntyy välimiesoikeuden puoleen. Vastakanteen aiheena olisi tällöin Ukrainan kaasuvelka, joka on nyt jo Venäjän laskutavan mukaan yli 4 miljardia dollaria, mutta myös Naftogazin viimeisten kahden vuoden aikana ”ota ja maksa” -sopimukseen kirjattu mutta käyttämättä jättämä kaasu. Gazpromin mukaan tästä koituva sakko olisi 18 miljardin dollarin luokkaa.

Miller korosti, että Venäjän Ukrainalle tarjoama 385 dollarin hinta tuhannesta kaasukuutiosta on objektiivinen ja EU-komissio tukee sitä. Miller antoi lausuntonsa EU-komission välityksellä käytävien Venäjän ja Ukrainan kaasuneuvottelujen viimeisimmän kierroksen päätyttyä Brysselissä tuloksetta. Naftogazin virallisen tiedotteen mukaan vientitullia säätelemällä muodostettava hinta  on ristiriidassa aiemmin solmittujen sopimusten kanssa, muistuttaa RBC.

Salasana hukassa?