Twitter

Gazprom lykkäsi Ukrainalta vaadittua etumaksua kaasusta

Gazprom on lykännyt etumaksun käyttöönottoa Ukrainan kaasutoimituksista kuudella päivällä eli kesäkuun 16. päivään saakka. Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller kertoi asiasta toimittajille EU:n energiakomissaari Günter Ettingerin kanssa käytyjen neuvottelujen päätyttyä, uutisoi Interfax.

Eilen illalla Länsi-Euroopan aikaa klo 22.30 alkaneisiin ja yli kolme tuntia kestäneisiin neuvotteluihin osallistui myös Venäjän federaation energiaministeri Aleksandr Novak. Miller kertoi EU-komission ja Gazpromin pitäneen kahdenvälisen konsultaation, jonka seurauksena venäläisosapuoli päätti tulla vastaan mahdollistaakseen neuvottelujen jatkumisen. Millerin mukaan venäläisosapuoli uskoo tänään Brysselissä jatkuvien neuvottelujen sujuvan menestyksekkäästi.

Tiistai-iltana saatiin tieto kolmen osapuolen neuvottelujen jatkumisesta keskiviikkona 9.30 Länsi-Euroopan aikaa. Neuvottelujen alkua lykättiin aiemmin sovitusta tiistai-illasta venäläisdelegaation myöhäisen saapumisen johdosta.

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista on jatkunut huhtikuun alusta, jolloin Kiova menetti viime joulukuussa hyväksyttyyn talousapupakettiin sisältyneet alennukset. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Ukraina maksoi tuhannesta kaasukuutiosta 268,5 dollaria, huhtikuun alusta yhtiöidenvälinen alennus poistettiin maksusuoritusten lakkaamisen johdosta, ja kaasun hinta nousi 385,5 dollariin. Myöhemmin Venäjä katsoi Venäjän ja Ukrainan hallitustenvälisten sopimusten Venäjän laivaston sijoittamisesta Krimille rauenneen Krimin tultua liitetyksi Venäjään, Ukraina menetti niiden myötä kaasun vientitulliedun, ja kaasun hinta nousi  485,5 dollariin tuhannelta kuutiolta. Ukraina lakkasi maksamasta kaasutoimituksia, jolloin Venäjän vastasi etumaksuvaateella.

Toistaiseksi kiistan osapuolten ja EU:n neuvotteluissa on onnistuttu sopimaan vain kaasuvelan osasuorituksesta: toukokuun lopussa Ukrainan Naftogaz maksoi helmi-maaliskuun kaasutoimituksista 786 miljoonaa dollaria. Ukrainan energiaministeri Juri Prodan sanoi keskiviikkona, ettei Ukraina aio maksaa kaasuvelkaansa ennen kuin saa pakettisopimuksen kaasusta. Ehdotettu 100 dollaria alhaisempi hinta eli vientitullin alennus tai nollaus ei tyydytä Ukrainaa, joka on valmis maksamaan kaasuvelkansa vain polttoaineen markkinahintaan perustuvan sopimuksen saadessaan, korosti RBC:n mukaan myös Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk. – Kahta kertaa emme astu samaan haravaan, totesi Jatsenjuk.

Salasana hukassa?