Twitter

Bulgaria lykkää South Streamia, Serbia aikoo pysyä aikataulussa

South Stream -kaasuputken rakennustöiden aloittamista Serbian alueella ei aiota lykätä myöhempään ajankohtaan, sanoo maan pääministeri Aleksandar Vucic.

– Sellaiset päätökset tekee hallitus, eikä hallitus ole kokoontunut. Kaikki sujuu suunnitellusti. Jos muutoksia tulee, hallitus päättää niistä ja saatte tiedon, sanoi Vucic toimittajille.

Aiemmin maanantaina uutistoimisto Tanjug kertoi Serbian varapääministeri Zoran Mihailovicin lausuntoon viitaten, että maa lykkäisi kaasuputken rakentamista. Mihailovicin mukaan Serbia joutuisi odottamaan Bulgarian EU:n ja Venäjän kanssa käymien neuvottelujen tuloksia.

Gazprom ei päivällä kiirehtinyt kommentoimaan tietoja Serbian luullusta lykkäyspäätöksestä, kertoo RBC. Eilen selvisi, että Bulgaria on keskeyttänyt South Streamin rakentamistoimet EU:n lähetettyä Sofiaan projektia koskevat huomautuksensa. Serbian energiaministeri Aleksandar Antic lupasi jo 5.6., ettei maa aio lykätä heinäkuussa käynnistettäviksi aiottuja South Streamin rakennustöitä. Antic painotti putken kohtalon riippuvan paljolti EU:sta ja muistutti Serbian olevan Venäjän ohella projektin ainoa EU:n ulkopuolinen maa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso uhkasi 4.6. sanktioilla niitä EU-maita, jotka osallistuvat putekn rakennustyöhön. Bryssel epäilee Bulgariaa EU:n kolmannen energiapaketin säädösten ja EU-lainsäädännön rikkomisesta. Säädökset kieltävät kaasutuottajia omistamasta kaasuputkia, muistuttaa RBC. Putkiprojektin Bulgarian osuuden tarjouskilpailun voitti konsortio, jossa on mukana venäläinen Stroitransgaz-yhtiö. Yhdysvaltain Ukraina-pakotteiden kohteeksi joutunut Gennadi Timtshenko on Stroitransgazin osakas. Bulgarian hallitus on kiistänyt tarjouskilpailun hämäryydet, mutta eilen Bulgarian pääministeri Plamen Oresharski ilmoitti, ettei projektin töitä käynnistetä ennenkuin Bulgarian lainsäädäntö on saatettu EU-lainsäädäntöä vastaavaksi.

South Stream -projektin työt käynnistettiin vuonna 2012. 63 miljardin kaasukuution vuosikapasiteetille suunnitellun putken reitin on määrä halkoa Bulgariaa, Serbiaa, Unkaria ja Slovakiaa.

Salasana hukassa?