Twitter

Kiina maksaa Venäjän kaasun dollareilla

Kiinalainen CNPC maksaa Gazpromin kanssa solmimansa sopimuksen mukaiset kaasutoimitukset dollareilla, sanoo Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak. Ruplan käytöstä maksuvälineenä ei ole toistaiseksi keskusteltu.

Aiemman tiedon mukaan Venäjän valtiovarainministeriö valmistelee vaihtoehtoja ulkomaille myytävien tuotteiden ruplina tapahtuvista maksusuorituksista. Ajatus syntyi länsimaiden kohdistettua Venäjään pakotteita Ukrainan kriisin johdosta.

Valtaosa vientisopimuksista solmitaan tällä hetkellä dollarimääräisinä, joskin yksittäistapauksissa toimitukset ovat ruplahintaisia, kertoo Lenta-verkkolehti. Mm. Gazprom Neft on käsitellyt tätä vaihtoehtoa yhteistoimintatahojensa kanssa, joista 95% on ilmaissut olevansa valmis siirtymään ruplakauppaan.

Gazpromin ja CNPC:n toissapäivänä solmima sopimus kaasutoimistuksista Kiinaan on 30 vuoden mittainen ja sen kokonaisarvo on 400 miljardia dollaria. Tuhannen kaasukuution tarkkaa hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Salasana hukassa?