Twitter

Venäjän uusi tupakkalaki kurittaa kioskeja

Kesäkuun alussa voimaan astuva uuden tupakkalain asetus kieltää tupakkatuotteiden esillepanon kaupoissa ja uhkaa sulkea kokonaan tuhansia kioskeja Venäjällä.

Viime vuonna Venäjällä hyväksytyn uuden tupakkalain rajoitukset ovat astuneet voimaan asteittain. Tähän mennessä laki on mm. nostanut tupakkaveroa, rajoittanut tupakkatuotteiden mainontaa ja kieltänyt tupakoinnin kokonaan eräillä julkisilla paikoilla. Kesäkuussa astuu vuorostaan voimaan asetus, joka kieltää tupakkatuotteiden esillepanon kaupoissa.

Kesäkuusta lähtien tupakkatuotteet on piilotettava kokonaan kauppojen asiakkaiden näkyvistä ja myynnissä olevista tuotteista saa kertoa ainoastaan asiakkaalle annettavalla myyntikatalogilla. Lain myötä tupakkatuotteiden myynti kielletään kokonaan kioskeista, joiden sisätiloissa ei ole myymälä-alaa.

Kioskeilla tukalaa

Samalla kun vähittäiskaupat ovat alkaneet piilottaa tupakkatuotteita asiakkaiden näkyvistä, kioskiyrittäjät ovat joutuneet tukalan tilanteen eteen: Tupakanmyyntiluvan säilyttämiseksi kioskeihin olisi rakennettava sisätilat asiakkaille, mutta esimerkiksi Moskovassa viranomaiset ovat hylänneet suurimman osan kioskien rakennusmuutoshakemuksista, verkkolehti RBK uutisoi.

Venäläisten tupakkayhtiöiden tietojen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä yhteensä 330 000 virallista tupakkatuotteiden myyntipaikkaa. Näistä 40 000 on kioskeja, joista suurta osaa uhkaa nyt tupakanmyyntiluvan menettäminen. PK-yrityssektorin Opora Rossii -etujärjestön mukaan tupakanmyyntiluvan menettäminen merkitsee käytännössä kuoliniskua pienille luukkukioskeille.

Reilun vuoden voimassa olleen uuden tupakkalainsäädännön vaikutukset ovat heijastuneet jo tupakan kulutukseen. Esimerkiksi tutkimuslaitos VTsIOM:in julkaisemien lukujen mukaan tupakoivan aikuisväestön osuus Venäjällä on laskenut neljässä vuodessa 41 prosentista 34 prosenttiin. Tupakoinnin vähenemisestä kertovat myös tupakkatuotteiden myyntiluvut, jotka laskivat viime vuonna seitsemällä prosentilla. Vertailun vuoksi Suomessa tupakkaa poltti vuonna 2012 noin 17 prosenttia aikuisväestöstä.

Venäjän tupakkamarkkinoiden arvo on nykyisellään noin 14,6 miljardia euroa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?