Twitter

Tietoliikennesatelliitti ei päässyt radalleen

Viimeöinen yritys lähettää Venäjän tehokkain tietoliikennesatelliitti Express-AM4R kiertoradalleen Baikonurin avaruuskeskuksesta epäonnistui kantoraketti Proton-M:n kolmannen Briz-M-yksikön rullamoottorin petettyä 545 sekunnin kuluttua raketin laukaisusta, tiedottaa Roskosmos. Edelliset kaksi Express-sarjan satelliittia, Express-AT1:n ja Express-AT-2:n, Proton-M-kantoraketti toimitti kiertoradalleen tasan kaksi kuukautta sitten, muistuttaa Kommersant.

Kantoraketin ilmakehässä palamattomia osia on saattanut pudota Altaille ja Tyyneen valtamereen. Tietoa mahdollisista uhreista tai vahingoista ei toistaiseksi ole. Onnettomuustutkintalautakunta selvittää epäonnistumisen syitä.

Eurooppalaisyhtiö EADS Atrium solmi vuonna 2011 venäläisen valtionyhtiö Kosmitsheskaja Svjazin kanssa sopimuksen sopimuksen Express-AM4R:n  valmistamisesta Federaation 2006-2015 avaruusohjelman puitteissa. Kyseessä on Venäjän tehokkain ja teknologialtan kehittynein satelliitti. Viime vuoden heinäkuussa kolme Glonass-navigointijärjestelmän satelliittia tuhoutui kantoraketti Proton-M:n petettyä sen kiihdytysyksikköön tankatun liiallisen polttoaineen johdosta.

Salasana hukassa?