Twitter

South Stream -kaasuputken meriosuuden sopimukset valmiit

South Stream -kaasuputken meriosuuden operaattori South Stream Transport B.V. on solminut kaikki putken rakennustöiden käynnistämiseen tarvittavat sopimukset, ja rakentaminen voidaan aloittaa syksyllä 2014. Projekti on tiukasti aikataulussa, todettiin Amsterdamissa yhtiön seurantaneuvoston istunnossa, jossa oli läsnä Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller.

Ensimmäisen vaiheen kahta osuutta varten on tilattu 150 000 putkea, sopimukset niiden asentamisesta sekä merenpohjassa kulkevan putken hallinta- ja mittauslaitteista on solmittu, samoin putken sertifioinnista on sovittu, kertoo Lenta-verkkolehti.

Sopimukset putken meriosuuden ensimmäisen vaiheen rakentamisesta solmittiin maalis-huhtikuussa italialaisen Saipem S.p.A:n ja sveitsiläisen Allseas Groupin kanssa. Huhtikuussa EU-parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa kehotti EU-johtoa tiukentamaan Venäjään kohdistuvia pakotteita Krimin tultua liitetyksi Venäjään. Ehdotettujen toimien joukossa oli South Stream -putkiprojektin rakennustöiden keskeyttäminen ja vaihtoehtoisten kaasutoimittajien etsintä. EU-komissio ilmoitti myöhemmin, ettei käsittele projektin rakennustöiden jäädyttämistä EU-maiden alueella.

Bulgarian, Serbian, Unkarin, Slovenian ja Italian haki kulkevan South Streamin rakentaminen on aloitettu 7.12.2012 Anapan lähistöltä. Kukin neljästä merenpohjaosuudesta on pituudeltaan 930 km. Meriosuuden asentaminen on määrä saada valmiiksi vuoden 2015 kolmannen neljänneksen aikana. Toimitusten on määrä käynnistyä vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä ja täyteen tehoonsa, 63 miljardiin kuutiometriin vuodessa, South Streamin tulisi yltää vuonna 2018.

Salasana hukassa?