Twitter

Gazprom alkaa veloittaa Ukrainaan myymästään kaasusta etukäteen

Koska Ukraina ei 7. toukokuuta mennessä maksanut Gazpromille 1,3:a mrd. dollaria huhtikuun kaasutoimituksista, ilmoitti Gazprom toimittavansa kesäkuusta lähtien Ukrainaan kaasua vain sen verran kuin mistä Ukraina etukäteen maksaa.

Ukraina ei suostu maksamaan kaasusta Gazpromin huhtikuun alusta 485 dollariin/1 000 m3 korottamaa hintaa, ja on vaatinut hinnan alentamista. Jos hinnasta ei päästä sopuun, aikoo Ukraina viedä kiistan Tukholman välimiesoikeuteen.

Ukraina ei myöskään aio maksaa Gazpromille aiempia velkojaan ennen kuin hinnanalennuksesta on sovittu. Ukrainalle on kertynyt maksamattomia kaasulaskuja viime vuoden syksystä lähtien, ja Gazpromin mukaan Ukraina on sille velkaa yhteensä 3,5 mrd. dollaria (ml. huhtikuun toimitusten arvo). Ukrainan mukaan velka on pienempi.

IMF myönsi Ukrainalle huhtikuun lopussa 17 mrd. dollarin suuruisen valmiusluoton. Viime viikolla Ukrainalle maksettiin luoton ensimmäinen 3,2 mrd. dollarin erä. Varoja voidaan käyttää mm. velkojen hoitoon.

Ukrainan ja Venäjän välinen hintakiista voi vaikuttaa Ukrainan kautta Eurooppaan suuntautuviin kaasutoimituksiin. Ukrainan, Venäjän ja EU:n edustajat ovat neuvotelleet tilanteesta, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Lähde: BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly, 2014/20, 15.5.2014

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?