Twitter

Pakotteet piristivät venäläisyhtiöiden kurssia

Yhdysvaltain ja Euroopan unionin maanantaina julkistamat uudet pakotteet vaikuttivat yllättäen myönteisesti venäläisyhtiöiden osakkeiden arvoon – nousua oli pörssipäivän päätteeksi 1,5-1,8%, kirjoittaa Kommersant. Optimismi vallitsi myös paikallisilla valuuttamarkkinoilla: dollarin kurssi laski 10 kopeekalla ja euron kurssi 13 kopeekalla. Markkinaosapuolet pitävät kuitenkin mahdollisena Ukrainan tilanteen kiristymistä alkamassa olevan toukokuun juhlakauden aikana. Jos niin käy, se heijastuu väistämättä ruplaomistusten arvoon.

Yhdysvaltain 17 Gennadi Timtshenkon tai Arkadi ja Boris Rotenbergin valvonnassa olevaan venäläisyhtiöön ja mm. Venäjän varapääministeri Dmitri Kozakiin, presidentinhallinnon varajohtaja Vjatsheslav Volodiniin, Rostehin Sergei Tshemezoviin ja Rosneftin hallituksen puheenjohtaja Igor Setshiniin kohdistamat pakotteet saivat aikaan jyrkän käänteen sijoittajien mielialoissa, kirjoittaa lehti. Vaikka uudesta pakoteryppäästä liikkui tietoa jo viime viikolla, pahin ei silti toteutunut, sanoo Rye Man & Gorin asiakasjohtaja Aleksandr Ten. Hän arvioi sijoittajien pelänneen viime viikolla järeämpiä ja teollisuuden avainaloihin kohdistuvia pakotteita.

– Mikä tahansa tilanteen kiristyminen voi kuitenkin muuttaa mielialoja, sanoo Trinfikon toimitusjohtaja Jegor Krotkov. Veles Kapitalin johtava analyytikko Airat Halikov arvioi täynnä symbolisia merkityksiä ja neuvostonostalgiaa olevan toukokuun alun juhlakauden kärjistävän vastakkainasettelua Ukrainassa entisestään.

– Tämä voi panna sijoittajat myymään ruplaomistuksiaan jo etukäteen riskien välttämiseksi, vaikka lisää huonoja uutisia ei tulisikaan, sanoo Halikov.

Salasana hukassa?