Twitter
Premium asiakkaat voivat julkaista oman tiedotteensa Profiili-sivultaan.

SVKK:n Venäjän-kaupan barometri kevät 2014 – Kuopassa ollaan, mutta ylös noustaan!

  • status
  • Kommentoi

Suomalaisyritysten vienti Venäjälle on odotetusti notkahtanut viimeisten kuuden kuukauden aikana. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän-kaupan barometrin mukaan pahiten vienti on kärsinyt kaupan alan yrityksillä, parhaiten ovat menestyneet palvelualojen toimijat. Myös liiketoiminta Venäjällä on ollut vaisua, erityisesti teollisuuden yrityksillä.

Varovaisin odotuksin

Lähitulevaisuuden odotukset viennin ja liiketoiminnan kehittymiselle ovat varovaisen optimistisia. Kaupan alan yritykset uskovat sekä viennin kasvuun että Venäjällä toimivien yksiköittensä tukku- ja vähittäiskaupan vilkastumiseen. Venäjän toimintojen kasvuun uskotaan hieman enemmän kuin viennin kasvuun.

Tuonti Venäjältä ei kokonaisuutena ottaen ole muuttunut juuri ollenkaan viimeisten kuuden kuukauden aikana. Toimialoittain on eroavuuksia, sillä palvelulalojen tuonnissa on tapahtunut eniten supistumista; yritysten koolla ei juurikaan ole merkitystä. Seuraavien kuuden kuukauden aikana tuonnin kasvun odotetaan hidastuvan, vaikka suurimmalla osalla (58 %) tuonti pysyy samalla tasolla; erityisesti kaupan alalla ja keskisuurilla yrityksillä tuonti on positiivista.

Ruplan heikentyminen ja poliittinen riski huolestuttavat

Ei myöskään ole yllättävää, että kaksi suurinta hankaluutta Venäjän kaupassa ovat tällä hetkellä heikko ruplan kurssi sekä Ukrainan kriisin aiheuttama Venäjän poliittinen tilanne ja poliittinen riski. Ensimmäistä kertaa koko barometrin mittaushistorian aikana  tullaus ei noussut ensimmäiseksi vaan jäi toiselle sijalle viennissä ja peräti viidenneksi Venäjän liiketoiminnoissa. Tämä huolimatta TIR-muutoksista sekä erinäisistä vientikielloista, osin myös WTO-säännösten toimimattomuudesta.

Suomalaiset Venäjän-kauppiaat ovat yhtä mieltä kaikkien talousanalyytikoiden kanssa siitä, että Venäjän talous tulee heikentymään lähiaikoina. Edellisen kerran yhtä synkät näkymät olivat vuonna 2009, jolloin seitsemän yritystä kymmenestä povasi talouden supistumista.

Potentiaalinen markkina

Päinvastoin kuin laajalti puhutaan, suomalaisyritykset eivät ole vähentämässä investointejaan Venäjälle. Lähes kolmannes vastaajista on sekä tehnyt että aikoo tehdä investointeja. Vaikka suunnitelmat eivät toimialasta riippuen eroa kovin paljon toisistaan, on kaupan alan yrityksillä eniten investointisuunnitelmia.

Suomalaisyritysten uskoa Venäjän-kaupan tulevaisuuteen todistaa myös se, että 2–3 vuoden horisontilla 87 % vastaajista näkee markkinat itselleen potentiaalisina, reilu kolmannes jopa erittäin potentiaalisina.

Lue koko tutkimus SVKK:n sivuilla

Lisätietoja:

Mirja Tiri
toimitusjohtaja
Venäläinen kauppakamari
050-433  8168
mirja.tiri@svkk.fi

Info:
Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toteuttamassa Venäjän-kaupan barometrissa selvitetään suomalaisten Venäjän-kauppaa käyvien yritysten johtajien ja päättäjien näkemyksiä Venäjän-kaupan ja Venäjällä olevan liiketoiminnan toteutuneesta kehityksestä, tulevaisuuden näkymistä ja investoinneista Venäjälle. Samalla selvitetään vastaajien arviota Venäjän talouden kehitysnäkymistä. Barometri on toteutettu vuodesta 2002 lähtien.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?