Twitter

Senaattori haluaa Venäjälle oman Muksis-tietoverkon

Valvontavirasto Roskomnadzor ilmoittaa voivansa omin voimin hankkia tiedot suosittujen blogien ja tilaaja- ja lukijamääristä. Viraston johtaja Aleksandr Zharov sanoi maanantaina pitävänsä Yandex-hakupalvelun ja LiveJournal-blogipalvelimen (Zhivoi Zhurnal) päätöstä käyttäjämäärien salaamisesta ”tunnepitoisena”, tiedottaa Lenta.

LiveJournal kertoi viime viikolla lopettavansa käyttäjiensä tilaajamäärien julkistamisen. Todellinen tilaajamäärä tulee olemaan vain bloginpitäjän tiedossa, näytöllä näkyy luku ”2500+”. Yandex oli jo aiemmin sulkenut blogien suosituimmuusreittauksen blogihaussaan. Molemmat toimet suoritettiin samaan aikaan kun parlamentin alahuone teki lainsäädäntöön muutoksia, jotka osin rinnastavat yli 3000 päivittäistä tilaajaa omaavat bloginpitäjät tiedotusvälineisiin ja edellyttävät heiltä sakon uhalla oikeiden henkilötietojen julkaisemista sekä tiukasti lain kirjainta noudattavan sisällön julkaisemista.

Maanantaina parlamentin ylähuoneen jäsen, senaattori Maksim Kavdzharadze esitti ylähuoneen perustuslakikomitean yllämainittua blogilakia käsitelleessä istunnossa Venäjän sisäisen tietoverkon luomista, ”jotta pääsisimme Yhdysvaltain siiven suojasta, muuten tietovuodot jatkuvat”. Kavdzharadze ehdotti verkon nimeksi satu- ja animaatiohahmo Tsheburashkaa, joka paremmin tunnetaan Suomessa nimellä Muksis. Verkko tulisi Kavdzharadzen mielestä rahoittaa federaatiosubjektien varoin, kertoo RIA Novosti.

Muksisverkko voitaisiin senaattorin mukaan luoda yhdessä Valko-Venäjän, Armenian, Kazakstanin, Kirgisian ja Tadzhikistanin kanssa tai Aasian-Tyynenmeren valtioiden kanssa.

– Pääministerimme on niin Facebookissa kuin Twitterissäkin, ja kaikki nököttävät nykyisin somessa kertoillen missä ovat olleet ja missä käyvät. Mutta siellä palvelimissahan joku kerää sen kaiken tiedon, sanoi Kavdzharadze.

Salasana hukassa?