Twitter

Kansallinen maksuvälitysjärjestelmä ei estä Visan ja MasterCardin käyttöä

– Visa- ja MasterCard-maksujärjestelmän käyttöä ei aiota Venäjällä kieltää huolimatta kansallisen maksuvälitysjärjestelmän luomisesta, totesi Venäjän ensimmäinen varapääministeri Igor Shuvalov Rossija 1 -televisiokanavan Vesti v subbotu -lähetyksessä. Venäjän parlamentin alahuone hyväksyi eilen kolmannessa käsittelyssä lain kansallisen maksuvälitysjärjestelmän (NPS) luomisesta.

Uuden maksuvälitysjärjestelmän tulee Shuvalovin mukaan toimia yhteydessä kansainvälisiin järjestelmiin. Venäjän keskuspankin johdolla luotavan järjestelmän tunnukseksi otetaan ruplan graafinen symboli, poikkiviivalla varustettu P-kirjain. Osakeyhtiömuotoisen organisaation osakkeet tulevat olemaan kokonaan Venäjän keskuspankin hallussa. Keskuspankki valvoo järjestelmän toimintaa kahden vuoden ajan, minkä jälkeen se voi myydä 10% osakekannasta muulle operaattorille. Järjestelmä tulee toimimaan yhdeksänjäsenisen hallituksen johdolla, kertoo RBC.

Haavoittuvaan asemaan NPS:n luomisen myötä joutuneet Visa ja MasterCard ovat ilmaisseet levottomuutensa Venäjän yksiköidensä kannattavuudesta siinä tapauksessa, että kansanedustajien aloite, jonka mukaan 0,25% kaiken korttimaksuliikenteen yhden välityspäivän liikevaihdosta ”jäädytettäisiin” keskuspankin erityistileille, menee läpi. Kansanedustajat ovat esittäneet 10% pidätystä maksusta päivässä, mikäli Visa ja MasterCard keskeyttävät maksujen välityksen, kuten tapahtui jo Rossija-pankin ja SMP-pankin osalta niiden pääomistajien, Juri Kovaltshukin ja Arkadi ja Boris Rotenbergin, jouduttua USA:n Ukraina-pakotelistalle. Visan talousjohtaja Byron Pollitt katsoo maksuvälitysjärjestelmän jääneen puristuksiin Yhdysvaltain ja Venäjän harjoittaman politiikan väliin, toteaa RBC.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?