Twitter

Venäjän talouden kasvu hidastui selvästi

Venäjän Talousministeriön ennakkoarvion mukaan BKT kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,8 % vuodentakaisesta ja kausitasoitettu BKT supistui puolisen prosenttia viime vuoden viimeisestä neljänneksestä.

Vuoden 2013 kasvu-uraa kuvaavat Venäjän tilastovirasto Rosstatin tuoreimmat tiedot ovat muuttaneet. Niiden mukaan BKT:n kasvu parani viime vuoden mittaan ja oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 2 %. Aiempien tietojen mukaan kasvu vaimeni viime vuoden keväällä, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi viikkokirjeessään.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä teollisuus-tuotannon kasvutahti pysyi suunnilleen samana kuin viime vuoden loppukuukausina eli runsaassa prosentissa vuodentakaisesta. Jalostavan teollisuuden elvyttyä loppusyksyllä sen kasvu on säilynyt lähes 2,5 prosentissa mm. öljynjalostuksen ja kemian teollisuuden ripeän nousun ansiosta. Kaivannaisteollisuuden tuotanto lisääntyi alle prosentin eli hieman hitaammin kuin viime vuonna. Raakaöljyn tuotanto kasvoi runsaat puoli prosenttia ja maakaasun tuotanto väheni puolisentoista prosenttia.

Vähittäiskaupan kasvu jatkui hyvänä: myynnin määrä oli 3,5 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Toisaalta kasvu koitui muiden tavaroiden kuin elintarvikkeiden nopeasti lisääntyneestä myynnistä alkuvuonna, minkä tarkkailijat arvioivat olleen hankintojen aikaistamista ja johtuneen ruplan kurssin voimakkaan laskun aikaansaamasta hintojen ja inflaatio-odotusten noususta.

Kulutuskysynnän kasvua rajaa se, että ensimmäisellä neljänneksellä kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot vähenivät pari prosenttia. Osaltaan reaalituloja ovat pienentäneet kotitalouksien ottamien pankkiluottojen kasvaneet korkomaksut. Kotitalouksien luotonoton supistuminen jatkui. Rahoittaakseen hankintojaan (samoin kuin ensimmäisellä neljänneksellä tapahtunutta käteisvaluutan haalintaansa) kotitaloudet vähensivät pankeissa olevia varojaan poikkeuksellisen voimakkaasti.

Lähde: BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?