Twitter

Valtiontalouden tuloja ja budjettisääntöä koskeva keskustelu jatkuu

Talous- ja finanssiministeriöiden välinen keskustelu valtiontalouden linjasta on saanut lisää pontta. Talousministeriön ehdotettua mm. tuoreessa talousennusteessaan valtion menojen lisäystä finanssiministeriö pitää talousministeriön arvioita menolisäyksen vaikutuksista talouden kasvuun liian suurina, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi viikkokirjeessään.

Finanssiministeriö ei halua tinkiä budjettivajetta rajaavasta säännöstä (noin 1 % BKT:stä), sillä se katsoo menojen lisäämisen tukevan myös tuontia ja pääomavirtaa ulkomaille ja nopeuttavan inflaatiota sekä lisämenojen ja luotonoton nostavan korkoja ja heikentävän investointi-ilmastoa. Ministeriö pitää budjettisäännöstä poikkeamista epäsuotavana juuri nyt geopoliittisten riskien keskellä eikä näe siihen syytä huolimatta Krimille kohdistettavista valtion menoista. Lisäksi ministeriö toteaa, että menojen tilapäisillä lisäyksillä ei saada aikaan kestävää talouskasvua.

Ministeriö esittää budjettisäännön tiukentamista siten, että valtion menojen mitoitus perustuisi öljyn hinnan ohella arvioon valtion rahoitusmahdollisuuksista eikä em. budjettivajeen BKT-osuuteen. Pääministeri Dmitri Medvedev on suhtautunut budjettisäännöstä poikkeamiseen varauksella.

Talousministeriön mukaan ajatusta lisämenoista tukee se, että ruplan heikennyttyä dollareissa määräytyvät valtion öljy- ja kaasuverotulot ylittävät tänä vuonna budjetin tuloarvion summalla, joka on yli prosentti BKT:stä. Finanssiministeriö puolestaan painottaa, että valtion muut tulot sekä valtiontalouden rahoittaminen (mm. velan jälleenrahoittaminen) luotonotolla ja yksityistämisen avulla jäävät roimasti suunniteltua pienemmiksi.

Valtiontalouden tulot öljy- ja kaasusektorin vientitulleista ja tuotantoveroista lisääntyivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 20 % vuodentakaisesta. Muut tulot kasvoivat kuitenkin inflaatiota hitaammin.

Lähde: BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?