Twitter

Suurin osa venäläisistä kannattaa Leninin hautaamista

61% venäläisistä toivoo, että vallankumousjohtaja Vladimir Leninin ruumis siirrettäisiin pois Punaiselta torilta ja haudattaisi. Hautaamista vastustaa 23% kansalaisista, tutkimuslaitos FOM:n tekemästä mielipidekyselystä selviää.

Leninin hautaamista puoltavien kansalaisten osuus on viime vuosina ollut kasvussa. Esimerkiksi 1990-luvun alkupuolella sekä kannattajia että vastustajia oli vielä saman verran.

lenin

Kyselyn mukaan kansalaiset suhtautuvat Leninin rooliin Venäjän historiassa pääosin myönteisesti. 42% kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Lenin toiminnasta oli Venäjälle enemmän hyötyä kuin haittaa. Vastakkaista mieltä oli kyselyn mukaan 29% kansalaisista. Leninin roolia maan historiassa arvioivat myönteisimmin yli 60 vuotiaat pienituloiset kansalaiset ja negatiivisimmin hyvätuloiset suurkaupunkien asukkaat.

Keskusteluja Vladimir Leninin hautaamisesta käydään Venäjällä aktiivisesti erityisesti vallankumousjohtajan merkkipäivien aikana. Parlamenttipuolueista Yhtenäisen Venäjän kansanedustajat tekivät kolme vuotta sitten esityksen Leninin hautaamisesta, mutta asia ei tuolloin aiheuttanut toimenpiteitä. Aikeita ovat vastustaneet voimakkaimmin kommunistit.

Venäjän ortodoksisen kirkon näkemyksen mukaan Lenin tulisi saattaa haudan lepoon. Kirkko tosin myöntää samalla, että päätös hautaamisesta synnyttäisi yhteiskunnassa runsaasti vastustusta, uutistoimisto RIA Novosti muistuttaa.

FOM:n huhtikuussa tekemään kyselyyn vastasi yhteensä 1500 henkilöä eri puolilta Venäjää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?