Twitter

Blogeja rajoittava laki kerää kritiikkiä Venäjällä

Presidentinalaisen ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja Mihail Fedotov on vedonnut Federaationeuvoston puheenjohtaja Valentina Matvienkoon tuoreen lakimuutoksen kumoamisen puolesta. Lakimuutos koskee suosittuja venäläisiä blogeja, jotka uuden lain nojalla rinnastetaan tiedotusvälineisiin.

Venäjän parlamentin alahuone hyväksyi Venäjällä runsaasti julkisuutta saaneen lakimuutoksen tiistaina. Lakimuutoksen mukaan suosituimpien blogien ylläpitäjien on ilmoittauduttava erityiseen rekisteriin, minkä jälkeen blogeja koskisivat samat rajoitukset kuin tiedotusvälineitä. Suosituiksi blogeiksi määritellään sellaiset, joilla on vuorokaudessa vähintään kolme tuhatta lukijaa. Lain noudattamatta jättämisestä bloggaajia uhkaa 200 – 600 euron sakko.

Fedotovin mukaan laki on valmisteltu kiireessä eikä siinä ole huomioitu Venäjän lainsäädännön ja Internetin realiteetteja. Vetoomuksessaan Fedotov vaatii, että laki palautettaisiin asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan tarkasteltavaksi tarvittavien korjausten ja tarkennusten selvittämiseksi.

Ihmisoikeusneuvoston jäsen Ilja Shablinskij puolestaan kuvaa lakimuutosta ”raakileeksi”, joka nykyisessä muodossaan synnyttää useita juridisia ongelmia.

– Lain ainoa tarkoitus on karsia hallitusta vastaan suunnattua kritiikkiä, Shablinski toteaa sanomalehti RBK Dailyn mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?