Twitter

Venäjän inflaatio kiihtyi maaliskuussa

Kuukauden aikana hinnat nousivat prosentin, kun viime vuoden maaliskuussa hintojen nousu oli 0,3 %. Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana hinnat nousivat 6,9 %, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kertoo tuoreimmassa viikkotiedotteessaan.

Inflaatiota on kiihdyttänyt erityisesti ruplan heikkeneminen alkuvuonna. Elintarvikkeiden hinnat nousivat maaliskuun aikana 1,8 % eli yli neljä kertaa nopeammin kuin viime vuoden maaliskuussa ja muiden tavaroiden hinnat 0,7 % eli lähes kaksi kertaa nopeammin kuin viime vuoden maaliskuussa. Vuodentakaisesta ruoka kallistui 8,4 % ja muut tavarat 4,6 %.

Nopeimmin ovat vuoden aikana kuitenkin kallistuneet kunnallispalvelut; esimerkiksi kaasu oli 15 % kalliimpaa kuin vuotta aiemmin, sähkö 13 % kalliimpaa ja lämmitys 11 % kalliimpaa. Näitä hintoja korotettiin huomattavasti viime kesänä.

Asiantuntijat arvioivat devalvaation hintoja nostavan vaikutuksen jatkuvan kesään asti. Todennäköistä on, että hallituksen tavoite hidastaa hintojen nousu viiteen prosenttiin vuoden lopussa jää saavuttamatta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?