Twitter

Krim-tuki jakaa Venäjän hallitusta

Venäjän hallituksessa pohditaan budjettisännön muuttamista, sillä rahaa tarvitaan talouskasvun kannustamiseen ja Krimin avustamiseen. Valtiovarainministeriö vastustaa ehdottomasti valtion menojen kasvua, kirjoittaa Vedomosti virkamieslähteisiin nojaten. Venäjän budjettisäännön mukaan budjettimenot lasketaan (tällä hetkellä kuuden vuoden) keskimääräisten öljy- ja kaasutulojen summan pohjalta, ja suurin sallittu vaje on 1% BKT:sta. Keskimääräisen hinnan ylittävät öljy- ja kaasutulot sijoitetaan vararahastoon ja niitä voidaan käyttää, jos energiatulot jäävät keskimääräistä alhaisemmaksi.

Hallituksen on määrä laatia vuosien 2015-2017 budjetin perussuuntaviivat heinäkuuhun mennessä. Talouskehitysministeriö ja ensimmäinen varapääministeri Igor Shuvalov haluaisivat muuttaa nykyistä budjettisääntöä, joka rajoittaa öljy- ja kaasutulojen käyttöä budjettikohteisiin. Venäjään liitetyn Krimin talouden ylläpito ja kehittäminen vaativat Shuvalovin mukaan kaasu- ja öljytuloista otettavaa lisärahaa, kun taas valtiovarainministeriössä kannatetaan muiden menoerien kuten valtion kehitysohjelmien leikkaamista Krim-tuen hyväksi.

Venäjän väestö kasvaa Krimin asukkaiden myötä kahdella miljoonalla, mikä vaatii budjettimenojen lisäämistä arviolta 250 miljardilla ruplalla vuodessa. Aluekehitysministeriön ensimmäiset laskelmat asiasta saadaan vasta ensi viikolla. Valtiovarainministeriön virkamies ihmettelee, miten väestönlisäys huomioidaan budjettisäännössä.

Talouskehitysministeriö esittää, että budjettisäännössä tulisi öljyn hinnan lisäksi huomioida myös muut makroenomiset muuttujat kuten parhaimmillaankiin nollatasolle jäävä talouskasvu ja pääomapako, jonka aiemmin arvioidun supistumisen sijaan katsotaan nyt kiihtyvän. Ministeriö esittää budjettisäännän muuttamista siten että vuodesta 2015 alkaen budjettivaje voisi olla 1,5% BKT:sta nykyisen 1%:n sijaan. Kuluvana vuonna tulisi käyttää noin biljoona ruplaa öljystä ja kaasusta saatavia lisätuloja ja siirtää 200 miljardia ruplaa Kansallisen hyvinvointirahaston varoja Vneshekonombankin kautta pankkien tukemiseen ja yritysten tervehdyttämiseen, arvioi talouskehitysministeri Andrei Klepatsh.

Valtiovarainministeriön mukaan budjettisäännön muuttaminen ei tule kysymykseen. Krim-tuen on löydyttävä leikkaamalla muita menoja, lisäksi vuodeksi 2015 on luvassa 80 miljardin ruplan määrittelemättömien menojen reservi. Budjettisäännön muutosta käsitellään tänään pidettävässä istunnossa. Vaihtoehtona on esillä valtion menojen kätketty kasvu siten, että valtion eläkerahaston vajetta rahoitetaan 5-6 vuoden ajan Kansallisen hyvinvointirahaston varoin, ja näin säästyneet budjettivarat siirretään Krim-tukeen. Valtiovarainministeriö pitää tätä vaihtoehtoa parempana kuin budjettisäännön muutosta, jotta Venäjän luottoluokituksen alentamisen riski jäisi pienemmäksi, sanoo ministeriön virkamies.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?