Twitter

Risteilyt: Venäläismatkailun uusi hitti?

Venäjän matkailuliiton johtaja Sergei Shpilkon mukaan meriristeilyt ovat tällä hetkellä yksi venäläisten matkanjärjestäjien tuottoisimmista matkailuturismin alueista. Poliittisten ja taloudellisten riskien aikana risteilymatkailu on turistimatkailun tyypeistä myös vakainta, Shpilko arvioi.

Ulkomaalaisten risteilyjen myynti Venäjällä kasvoi viime vuonna lähes 70%. Suosituimmat varustamot ovat lisännet venäjänkielistä palvelua laivoillaan ja yhä useampi risteilyalus poikkeaa matkallaan myös Venäjällä. Venäläisten risteilyturismin kehitysnäkymistä keskusteltiin Moskovan Inturmarket –messutapahtuman yhteydessä järjestetyllä asiantuntijaseminaarilla.

Risteilymatkoja välittävän Atlantis Linen myyntijohtaja Aleksei Tsyganovin mukaan risteilymatkojen myynti kasvaa Venäjällä kovaa vauhtia. Vuonna 2013 myynti kasvoi 68 % ja vielä kuluvan vuoden alkukuukausinakin kasvu on ollut noin 40 % luokkaa.

– Suurimmat ulkomaiset risteilyvarustamot ovat huomanneet risteilyjen suosion kasvun venäläismatkailijoiden keskuudessa ja panostaneet esimerkiksi venäjänkieliseen palveluun: risteilyaluksille on palkattu venäjänkielistä henkilökuntaa infotiskeille ja ruokalistoja on käännetty venäjäksi. Risteilyvarustamo Costa Cruises on lisännyt venäjänkielistä palveluaan yhteensä yhdeksällä Välimeren ja Karibian -risteilyjä toteuttavalla aluksellaan. Carnival-varustamo puolestaan lisäsi venäjän kielen palveluihinsa Carnival Breeze -risteilijällään, josta vuonna 2012 tulikin varsinainen hitti venäläismatkailijoiden keskuudessa, Tsyganov summaa.

Risteilyjen kasvavan suosion syyt

Venäjän Matkailuliiton varajohtaja Juri Bazyrkinin mukaan risteilymatkailun suosion kasvua selittävät useat tekijän: perhe- ja yhdistelmälomien suosio, viisumivapaan matkustamisen mahdollisuus Välimerellä ja Karibianmerellä sekä Internetin kehitys. Shpilkon mukaan risteilyvarustamot ovat onnistuneet myös tuotteidensa hinnoittelussa.

– Nykyaikaiset risteilyalukset ovat kuin uivia kaupunkeja. Risteilyala on onnistunut luomaan tuotteen, joka ei laadultaan jää jälkeen maissa tapahtuvasta lomailusta ja on hinnaltaan kilpailukykyinen. Hinnaltaan majoitus risteilyaluksella vastaa noin neljän tähden hotellia, mutta risteilyt tarjoavat hotelleihin verrattuna laajemman palvelukokonaisuuden. Ammattilaiset ovat tienneet tämän pitkään ja nyt myös kuluttajat ovat ymmärtäneet sen. Kuluttajat ovat oivaltaneet, että risteilyt eivät ole vain rikkaille. Tällä selittyy risteilymatkojen myynnin nopea kasvu Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella. Suunnilleen samalla hinnalla, jolla on ostettu Egyptin-matkapaketteja, voi kokea myös aivan toisenlaisen maailman, Shpilko summaa.

Myös Venäjälle suuntautuvaa kansainvälistä risteilyturismia pidetään potentiaalisena ulkomaanmatkailun kehityksen painopisteenä.

– Pietariin risteillen saapuvien ulkomaalaisten turistien määrä ylitti miljoona ja myös Sotshista on tulossa mielenkiintoinen kohde risteilyturismin näkökulmasta. Jo tämä vuonna Sotshiin on tulossa yli satakunta risteilyalusta jotka tuovat kaupunkiin yhteensä noin 40 000 risteilymatkustajaa. He kaikki voivat vierailla kaupungissa ilman viisumia, Atlantis Linen pääjohtaja Natalia Andronova toteaa.

Joka kuudes ulkomaalaisturisti saapuu Pietariin laivalla

Ulkomaisten risteilymatkustajien merkitys on havaittu myös Pietarissa, jonne nykyään jo joka kuudes ulkomaalaisturisti saapuu risteillen.

– Viime vuonna Pietarissa vieraili yli kolme miljoonaa ulkomaalaista turistia, joista 573 000 saapui laivalla, Pietarin matkailuyksikön varapuheenjohtaja Aleksandr Shapkin totesi maaliskuun lopussa järjestetyssä Itämeren risteilyjä käsitelleessä tilaisuudessa. Shapkinin mukaan Pietari on kuluvana vuonna markkinoinut risteilymahdollisuuksiaan Euronews-kanavalla mm. Pohjoismaissa, Hollannissa ja Saksassa toteutetulla kampanjalla. Perinteisesti Pietarin suurimmat ulkomaalaiset turistiryhmät ovat saapuneet Saksasta, Ranskasta ja Suomesta. Pietariin saapuu runsaasti turisteja myös Iso-Britanniasta, Espanjasta, Iltaliasta, Yhdysvalloista ja Japanista.

Venäläisten risteilyt Helsinkiin kasvussa

Venäläisvarustamo St. Peter Line on toteuttanut Itämeren-risteilyjä kahdella lautallaan vuodesta 2010 lähtien. Tähän mennessä yhtiön alukset ovat käyneet Helsingissä 880 kertaa ja tänä vuonna Princess Marialle on luvassa 150 ja Princess Anastasialle 75 satamakäyntiä Helsinkiin.

– Yhtiön laivaristeilyjen matkustajista suurin osa, 65 %, on venäläisiä. Seuraavaksi suurimpia matkustajaryhmiä ovat suomalaiset (25%), ruotsalaiset, virolaiset, kiinalaiset ja amerikkalaiset, St. Peter Linen pääjohtaja Sergei Kotenev kertoo.

Vuonna 2014 Kotenev ennustaa erityisesti saksalaisturistien määrän lisääntyvän. Suomen pään markkinointia aiotaan puolestaan tehostaa avaamalla yhtiölle uusi toimisto Helsingin keskustaan. Toimiston on samalla tarkoitus toimia myös Pietarin matkailuinfona.

TAK Matkailutilastojen mukaan Helsingin satamien kautta Suomeen saapui St. Peter Linen ensimmäisenä toimintavuonna 2010 yhteensä 53 000 matkustajaa. Viime vuonna määrä oli noussut jo 178 000:een.

 Vuosi Määrä Muutos
2009 4318
2010 52741 1121 %
2011 90102 70,80 %
2012 166724 85 %
2013 177942 6,70 %

Taulukko: Suomeen Helsingin satamien kautta saapuneet venäläismatkailijat 2009 – 2013

Lähteet: Ria.ru, Fontanka.fi, tilastot.tak.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?