Twitter

Gazprom: Yhdysvaltain LNG ei voi korvata venäläiskaasua Ukrainassa

Yhdysvaltain nesteytetty maakaasu ei voi toistaiseksi korvata Gazpromin maakaasutoimituksia Ukrainaan, sanoi Gazpromin virallinen edustaja Sergei Kuprijanov tv-kanava Rossija-24:n lähetyksessä. Kuprijanov luonnehti Ukrainan johtajien kannanottoja Yhdysvaltain mahdollisista LNG-toimituksista populismiksi, joka ei vaikuta Gazpromin Ukrainalle toimittaman kaasun hintaan.

Kuprijanov painotti, ettei LNG-kuljetuksille ole olemassa erityistankkereita ja että kaluston luominen vie merkittävästi aikaa ja telakkaresursseja. Kuprijanov muistutti myös yhdysvaltalaisviranomaisten arvioineen, ettei LNG:n toimittaminen Ukrainaan tulisi venäläiskaasua halvemmaksi, kertoo RBC.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk pyysi aiemmin EU:lta ja Yhdysvalloilta korvaavia kaasutoimituksia kallistuneelle venäläiskaasulle. Eri arvioiden mukaan Ukraina voisi saada enintään 20 miljardia kaasukuutiota vuodessa Slovakiasta, Puolasta ja Unkarista. Kiovan laskelmien mukaan tämä kaasu olisi tuhannelta kuutiolta 100-150 dollaria venäläiskaasua halvempaa eli noin 350 dollarin hintaista. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev allekirjoitti viime viikolla ns. Harkovan sopimusten irtisanomiseen liittyen määräyksen, jolla perutaan Ukrainaan vietävän kaasun tullimaksuttomuus. Tämä merkitsee Kiovalle venäläiskaasun hinnan automaattista nousua 485 dollariin tuhannelta kuutiolta, muistuttaa RBC.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?