Twitter

Keskuspankki nosti avainkorkoa vastauksena ruplan romahdukselle

Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoa vastaavaa avainkorkoa 1,5 prosenttiyksiköllä 7 %:iin maanantaina tavoitteenaan estää ruplan arvon ja yhtiöiden osakkeiden itsepintainen lasku, jotka liittyvät Venäjän asevoimien mahdolliseen käyttöön Krimillä ja Venäjää uhkaaviin talouspakotteisiin, uutisoi 1prime. Keskuspankki korosti koronnoston tilapäistä luonnetta.

Valuutanvaihtopisteisiin muodostui Moskovassa jonoja jo viikonloppuna, ja maanantaina ruplan arvo putosi ennennäkemättömän alas suhteessa euroon ja dollariin. Useiden venäläisyhtiöiden, mm. Ukrainan kaasuputkiverkon kautta kaasua Eurooppaan toimittavan Gazpromin, osakkeiden arvo romahti yli 10 %, mikä on dramaattisin lasku sitten kriisijakson 2008-2009, jota edelsivät Venäjän sotatoimet Etelä-Ossetiassa.

– Vaikka keskuspankin päätös on tilapäinen, ei ole mitään takeita siitä, että korko palaisi lyhyellä aikavälillä entisiin lukemiin, sanoo Investcafen analyytikko Mihail Kuzmin. – Koron nosto voi jollain tapaa hillitä pääoman pakoa maasta, mutta tosiasiassa korkeat korotkaan eivät pidä pääomaa Venäjällä, mikäli Ukrainan tilanne etenee huonompaan suuntaan, lisää Kuzmin.

Sberbankin analyytikot huomauttavat, että länsimaisten sijoittajien hallussa on 70 % venäläisyhtiöiden vapaasti vaihdettavista osakkeista ja 70 % euro-obligaatioista, ja että markkinadynamiikkaa määräävät kaksi avaintekijää: öljyn hinta ja länsimaiden suhtautuminen Venäjän markkinoihin, ja näistä viimemainittu on merkittävästi kärsinyt konfliktin myötä, kirjoittaa 1prime.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Salasana hukassa?